»Dronning Margrethe gjorde nytårstalen [...] til ét af sine mange særlige kendetegn. [...] For at minde danskerne om, hvad der var det væsentlige i tilværelsen. Om, hvordan man opfører sig over for hinanden, og om, hvordan den aktuelle politiske, økonomiske, sociale, kulturelle og mentalitetsmæssige udvikling i Danmark burde ses i en større og længere historisk, europæisk og internationalt sammenhæng.«
Sådan skriver Lars Hovbakke Sørensen i bogens forord. For dronning Margrethes nytårstaler var ikke bare en tradition, der indledte danskernes nytårsfest, det var »holdepunkt for de mange danskere, som hvert år satte sig foran tv-skærmen eller tændte for radioen for at høre dronning Margrethe sætte tingene i et større perspektiv.«
I Gud bevare Danmark kan man (gen)læse alle 52 taler, fra de første i 1970’erne, som ofte handlede om den økonomiske krise og de mange danskere, der led under den, over 1984’s revsen af danskernes »dumsmarte bemærkninger« over for indvandrere til advarslerne om det nye årtusindes hurtige flakken rundt på digitale og sociale medier og om, at al den nye teknologi nok har sine fordele, men også har sine begrænsninger og bør anvendes med varsomhed.
Bogen er illustreret med 26 fotos af dronning Margrethe II.