(0)

Hobbes

E-book


”I 1610 ledsagede Hobbes sin kun to Ă„r yngre elev pĂ„ den store udenlandsrejse, som unge adelsmĂŠnd efter den tids skik skulle foretage. Det var pĂ„ en tid, da hele Europa rystedes af mordet pĂ„ Henrik d. 4. af Frankrig, et mord, man troede jesuitterne havde pĂ„ deres samvittighed. Denne begivenhed synes ogsĂ„ at have gjort stĂŠrkt indtryk pĂ„ Hobbes, der henviser til den flere steder i sine skrifter.”

Thomas Hobbes er en af de stĂžrste skikkelser inden for europĂŠisk filosofi, og det til trods for at han kom fra beskedne kĂ„r. Sven Erik Stybe fortĂŠller om Hobbes’ liv og filosofi. Bogen, som udkom fĂžrste gang i 1968, giver en interessant indfĂžring i Hobbes’ tanker om den menneskelige natur og statssamfundet, om statsoverhovedets magt og undersĂ„tternes frihed samt om den tid og de filosofiske strĂžmninger, han var rundet af.

Svend Erik Stybe (1919-1995) var en dansk idéhistoriker og forfatter, der udgav et vÊld af bÞger om bÄde dansk og europÊisk filosofi- og idéhistorie gennem de sidste mange hundrede Är. Han skrev blandt andet bÞger til brug i undervisning i idéhistorie pÄ gymnasiet og universitetet, opslagsvÊrker om filosofi og idéhistorie samt bÞger om specifikke filosoffer som Jean-Jacques Rousseau, John Locke og Baruch de Spinoza. Svend Erik Stybe blev udnÊvnt til professor i filosofi ved KÞbenhavns Universitet i 1970, hvor han forblev frem til sin pension i 1989.