(0)

Jag var Johannes Brahms

E-book


"SÄ egendomligt, men det var som om vÀrlden kom nÀrmre; som om upplevelser, mÀnniskor och fantasier trÀdde fram starkare, mer intensivt, nÀr han slöt sig; nÀr han blickade inÄt; nÀr han skrev."

Den framgĂ„ngsrike förlagsredaktören Vilhelm förĂ€lskar sig i den gracila, hyperestetiska konstnĂ€ren Gunilla - och Ă€r genast beredd att göra vad som helst för att fĂ„ henne. Den lĂ„ngt yngre Mikael sitter framför datorn och fĂ„r syn pĂ„ ett profilfoto - och inser att den frĂ€mmande kvinnan pĂ„ skĂ€rmen, Anna, Ă€r nĂ„gon han snarast vill lĂ€ra kĂ€nna. Hugo AlfvĂ©n blir fullstĂ€ndigt besatt av den vackra Marie Kröyer som han 1902 möter i italienska Taormina. Omedelbar kĂ€rlek drabbar Ă€ven den tjugoĂ„rige Johannes Brahms nĂ€r han 1853 trĂ€ffar Clara Schumann i DĂŒsseldorf.

Fyra parallella förÀlskelser - dÀr komplikationen Àr att samtliga fyra kvinnor redan Àr gifta.

En mÄngfÀrgad fresk om mÀnniskors dubbelhet, om passion, drömmar och sjÀlsfrÀndskap - men ocksÄ om lÀngtan och svek, om ensamhet och gemenskap, om lycka och sorg... Samtidigt en roman om konst i vid mening - som tröst, som livselixir, som nödvÀndighet.

Utöver de fyra huvudberÀttelserna, som alltmer vÀvs ihop, ger romanen mosaikartade inblickar i andra vÀrldskrigets sista dagar i det sönderfallande Tyskland.

"BerĂ€ttelsen kretsar kring fyra förĂ€lskelser i olika tider och stĂ€ller frĂ„gor om mĂ€nniskans dubbelhet. /---/ Gustavsson kopplar berĂ€ttelsen till de narcissistiska dragen i vĂ„rt nutida samhĂ€lle, grĂ€nslösheten, att inte kunna fĂ„ nog av upplevelser, passion och att inte nöja sig med nĂ„gonting. Men ocksĂ„ svĂ„righeterna att leva tillsammans, Tinder och dagens förtingligande av relationer. Å ena sidan Ă€r de hĂ€r vackra paren sĂ„ lyckade men inombords Ă€r de sĂ„ olyckliga och mĂ„ste Ă„ka pĂ„ lyxhotell för att andas ut." (förhandsartikel i Opulens, 17/12)

"Jag hittade Àntligen nÄgot som passade mig att skriva om. Det kÀndes som att sÀtta spaden i myllan i nÄgot som jag Àgnat hela mitt liv Ät. Musik, konst och mÀnniskoöden. Passionerade konstnÀrsnaturer som drivs av en grÀnslöshet som gör att de inte kan fÄ nog. En mÄttlöshet som nÀstintill blir deras fall, sÀger Björn. /---/ Romanens personer har en glupande aptit pÄ skönhet. De drömmer om hÀnryckande kÀrlek. Hur mycket Àr projektioner, hur mycket Àr verklighet? Komplicerat, och spÀnnande." (förhandsartikel i Dalabygden 16/12)