(0)

Kan det betale sig?

E-book


I Danmark er socialomrÄdet prÊget af en udbredt mangel pÄ viden om, hvad der virker. Denne bog giver vÊrktÞjer til at vurdere de sociale indsatser til alle, der arbejder med det sociale omrÄde, sÄvel strategisk som Þkonomisk og praktisk.

Hver gang vi bruger penge pĂ„ det sociale omrĂ„de, skal vi gĂžre os klart, hvad effekten er – og om der var andre initiativer, der ville have stĂžrre nyttevĂŠrdi. For det er samfundets penge – og det offentlige har en samfundsmĂŠssig og etisk forpligtels til at levere de bedst mulige indsatser. Og derfor skal vi stille spĂžrgsmĂ„let: Kan det betale sig? Det mener Mette Lindgaard, Peter Thorgaard og Morten Wiene.

Bogen forklarer grundigt, hvordan man kan udarbejde en nyttevĂŠrdianalyse – og klĂŠder lĂŠseren pĂ„ til at svare pĂ„, om det kan betale sig. AfsĂŠttet er en sĂ„kaldt SROI-metode: Social Return on Investment, der dels bestĂ„r af en Ăžkonomisk beregning og dels en vurdering af velfĂŠrdseffekter som sundhed, familierelationer, netvĂŠrk, selvbestemmelse, arbejdsliv, trivsel og tryghed.

Bogens metodegennemgang inddrager konkrete cases. Disse eksempler viser omrĂ„dets kompleksitet – og hvordan metoden kan bruges som vĂŠrktĂžj. FormĂ„let med en nyttevĂŠrdianalyse er at kunne dokumentere og vĂŠrdisĂŠtte social nyttevĂŠrdi, sĂ„ beslutningstagere pĂ„ omrĂ„det har noget at sammenligne med i forhold til mĂ„l, prioriteter og indsatser.