(2)

Koivu : Suomen kansallispuu

E-book


Koivu on olennainen osa suomalaisuutta. Se on ollut ikiaikainen lÀmmön lÀhde ja erilaisten kotitalousesineiden materiaali, mutta myös ehtymÀtön innoituksen lÀhde taidemaalareille, sÀveltÀjille, kirjailijoille ja valokuvaajille. Suomen kansallispuuksi valittu rauduskoivu symboloi meille kotia ja isÀnmaata.

Seija A. Niemi on kirjoittanut kattavan tietoteoksen koivusta, kartoittaen kaikki ne aspektit, joilla koivu liittyy suomalaiseen luontoon, elÀmÀÀn ja kulttuuriin.

Kirja esittelee Suomessa kasvavien koivujen lajit ja kertoo puun historiasta siitÀ alkaen, kun se heti jÀÀkauden jÀlkeen ilmestyi paljastuneelle kuivalle maalle.

Kirja kertoo ansiokkaasti myös koivun asemasta ihmisen arjessa ja juhlassa kautta aikojen. Koivun valkea, sileÀ ja kaunis puuaines on kovaa ja kestÀvÀÀ. NiinpÀ se on saanut palvella lukemattomien tarvekalujen raaka-aineena. Myös tuohi on taipunut suomalaisten kÀsissÀ moneen. Koivun eri osista saatiin lÀÀkeainetta ja tuhkasta valmistettiin potaskaa tai keitettiin saippuaa. KesÀisin lehtevÀt koivut juhlistavat perinteisesti erilaisia tapahtumia.

Alvar Aallon legendaariset designhuonekalut avasivat kokonaan uuden luvun koivun kÀytölle huonekaluvalmistuksessa. Artekin Aalto-sarja on edelleen yksi arvostetuimmista sisustusbrÀndeistÀ.

Koivun teollinen kÀyttö on saanut kirjassa oman osionsa. Teos tarkastelee myös koivun roolia suomalaisessa kansanperinteessÀ, muotoilussa ja arkkitehtuurissa.