(19)

Kurkikuiskaaja

audiobook & e-book


Kurjet eivÀt unohda. Ne huutavat tervehdyksen tullessaan paikalle.

Kurkikuiskaajaksi kutsuttu Jouko Alhainen on huolehtinut kotitilallaan kymmenistÀ siipirikoista tai orvoksi jÀÀneistÀ kurjista, joista osa on voinut palata luontoon. Lentokyvytön Kookka on ollut Joukon hoivissa vuodesta 1993 lÀhtien.

Kurkikuiskaaja lukee kurkia ja niiden ÀÀniÀ, eleitÀ ja ilmeitÀ kuin avointa kirjaa. Linnut voivat viestittÀÀ niin nÀlkÀÀ, pitkÀstymistÀ ja turhautumista kuin iloa ja surua. Jouko on nÀhnyt, kuinka kurki voi surra puolisonsa tai poikastensa menetystÀ viikkokausia.

Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun herÀsi Joukossa jo lapsena. EnsimmÀisen lintutorninsa hÀn rakensi kotijÀrven rantaan voidakseen havainnoida lintuja paremmin. Sen jÀlkeen hÀn on rakentanut ja suunnitellut lintutorneja ympÀri Suomea Hangosta Inariin.

Lintumies toimii luontoyrittÀjÀnÀ Kangasalan Pohtiolammella, joka tunnetaan kalalammilla vierailevista sÀÀksistÀÀn. Vuosien mittaan hÀn on rengastanut tuhansia lintuja ja kerÀnnyt tutkimustietoa monista lintulajeista. Jouko oli yksi niitÀ harvoja paikallisia, jotka olivat mukana Forssan KoijÀrvellÀ vuonna 1979, kun ympÀristöaktiivit halusivat estÀÀ lintujÀrven kuivattamisen. JÀrvi oli hÀnelle jo lapsuudesta tuttu retkeilykohde. Kirjan kuvista vastaa Tapio Tuomela.

Toimittaja Riitta Saarinen on tutustunut Jouko Alhaiseen kirjoittamiensa lehtijuttujen kautta. Kuvaaja Tapio Tuomela on taas tuntenut Alhaisen vuosikymmenten ajan ja ollut mukana lukuisilla yhteisillÀ linturetkillÀ.


Narrator: Lauri Kortelainen
Duration: