(0)

Kuunari Orionin haaksirikko

E-book


Hurja meriromaani seuraa perinteikkÀÀn laivan viimeistÀ matkaa.

SÀrkkÀkuunari Orion on rakennettu vuonna 1921. Se on komea purjevene, ikiaikaisen laivanrakennustaidon tulos. Se on kokenut paljon ja nÀhnyt vielÀ enemmÀn. Purjealusvanhuksen viimeiseksi osoittautuva matka alkaa 1980-luvulla ja suuntautuu Kaliforniaan, sen rannikon turskamatalikolle. Miesten elÀmÀ merellÀ ei aina ole kaunista eikÀ ylevÀÀ, mutta sitÀkin seikkailupitoisempaa se on. Kun katastrofi osuu kohdalle, miehistö tekee kaikkensa pelastaakseen sekÀ itsensÀ ettÀ rakkaan aluksensa.

Romaanin kuvaukset kalastuksesta, elÀmÀstÀ laivalla ja Kalifornian rannikosta ovat karkeita mutta suurelta osin tÀyttÀ totta, sillÀ ne kumpuavat kirjailijan omista kokemuksista.

Juha Lehtonen (1956–2012) oli kirjailija sekĂ€ merikapteeni. Lehtonen toimi uransa alkuvaiheilla Kalifornian yliopiston aluksella merentutkimuksen parissa sekĂ€ vedenalaistehtĂ€vissĂ€. Palattuaan Suomeen hĂ€n toimi muun muassa sukellusveneiden valmistuksen parissa ja myöhemmin pÀÀllikkönĂ€ ItĂ€merellĂ€ sekĂ€ eri öljykenttien erikoisaluksilla ympĂ€ri maailmaa. Kokenut merikapteeni kirjoitti kiehtovasta työstÀÀn useita artikkeleita sekĂ€ kirjoja.