(0)

Kvinnoregementet

E-book


PÄ Monola gamla herrgÄrd styr den gamla vÀrdinnan med jÀrnhand efter hennes makes död. Hennes unga son, herr Aakusti Harvanen, ska snart ta över det rika godset men Àn Àr det nÄgra mÄnader kvar och han Àr lÄngt ifrÄn redo. Han har nyligen ÄtervÀnt hem frÄn sin skolgÄng, men det enda han har som bevis frÄn sin skolgÄng Àr en vacker handstil. NÄgra andra lÀrdomar kan han inte visa upp.

Den unge Aakusti spenderar sin tid fast i en stÀndig lÄgintensiv konflikt med sin viljestarka mor, och fast i en stÀndig flört med den vackra unga Ida som hjÀlper till pÄ gÄrden. Men framtiden Àr mörk för det unga paret, eftersom Aakustis mors sista stora livsprojekt Àr att göra ett gott parti med en passande ung dam för sin son.

"Inte vill jag att du tar Manda... men du Àr nu en gÄng sÄdan du Àr... och jag skulle inte vara den första flicka, du lÀmnar... Gör det bara, om du har lust! Nog finner jag vÀl alltid den, som tar sig af mig, om jag inte kan reda mig sjÀlv."

Karl August Tavaststjerna (1860-1898) var en av Finlands mest framstÄende författare och lyckades under sitt korta liv ha en enastÄende författarkarriÀr. Han Àr bland annat kÀnd för att ha infört realismen i finsk litteratur, och hans skildringar av sin barndomstid rÀknas bland de viktigaste uppvÀxtskildringarna i nordisk litteratur.