(0)

Lyckliga Moskva

E-book


Moskva Tjestnova Ă€r fallskĂ€rmshopperska, madonna och hora. Hon Ă€r en inkarnation av den lyckliga sovjetmĂ€nniska som Stalin beordrar fram i början av 1930-talet. Med blodfull erotisk entusiasm offrar hon bokstavligen sin kropp Ă„t den nya staten och dess av umbĂ€randen och slagord stympade mĂ€n. Hon lever i symbios med den stad hon Ă€r uppkallad efter – ett kaotiskt, överbefolkat Moskva, som Ă€r tungt av reliker och avskrĂ€de och samtidigt stolt axlar rollen av den förverkligade utopins kronjuvel.

Romanen Lyckliga Moskva Ă€r en berĂ€ttelse inifrĂ„n denna stad, skriven i absolut realtid. HĂ€r möter vi en samling figurer som alla befinner sig i ett stĂ€ndigt pĂ„gĂ„ende stĂ€llningstagande, som handlar om att överleva frĂ„n sekund till sekund. Utan att dö av skam eller svĂ€lt. Och de kan inte ens klĂ€nga sig fast vid sitt förflutna – för alla minnen Ă€r obrukbara i den nya tiden.Att lĂ€sa Andrej Platonov Ă€r att möta en författare som med förtvivlans energi försöker bygga sig en modell i skala 1:1 av sin egen verklighet, i samma takt som han lever den. Och plötsligt inser den förundrade och gripne lĂ€saren att sjĂ€lva den egendomliga, svĂ„rfĂ„ngade stilen som Platonov skapar – av sentiment, förvirring och politisk retorik – ocksĂ„ Ă€r en mĂ€nniska. En mĂ€nniska som du och jag, som pĂ„ ömma fotsulor försöker ta sig fram genom det kaotiska 30-talets Moskva, eller genom nutidens Sverige.

Lyckliga Moskva Ă€r skriven 1931–33, men publicerades för första gĂ„ngen i Ryssland 1991, fyrtio Ă„r efter författarens död.

KRITIKERRÖSTER

»Den som förmÄr förestÀlla sig en korsning mellan Dostojevskij och Gogol, Bulgakov och Kafka, har ocksÄ gjort sig en skiss till Platonovs litterÀra universum.«

Jan Karlsson, NorrköpingsTidningar

»Platonov gick en annan vÀg (Àn Tolstoj). Han fortsatte pÄ Dostojevskijs, pÄ sitt eget vis. Tog samtidens muntra slogan och deprimerade tvivel, dess förvandlingsmyter och skrÀckvisioner, och satte dem i spel mot varandra. Inte distanserat, utan nÀra, inne i. Samtida.

Förlaget Ersatz lovar fler volymer av Platonov. Jag lÀngtar redan efter nÀsta.«

Eva Adolfsson, Dagens Nyheter