(0)

Menneskesynet : Hvordan grov udnyttelse blev tilforladelig

E-book


Bogen er en kritisk samtidssatire, der henvender sig til alle, som forsker eller fÊrdes i arbejdslivet, og som er optaget af dets udvikling. Det er en bog, som tilskynder lÊseren til at kaste et alvorligt blik pÄ sine egne grundlÊggende antagelser om, hvad der er sandt og godt, og som samtidig appellerer til et mere omfattende opgÞr med tidens mest magtfulde diskurs.

I denne medrivende arbejdspladsfortÊlling kryber alt det, der taler bag om ryggen pÄ os, frem i lyset. Og selv om der er tale om et fiktionsvÊrk, har bÄde begivenhederne og karaktererne udspring i virkeligheden. Kampen om menneskesynet i arbejdslivet er nemlig langt fra fiktiv. Den er rasende virkelig.

Julie og Svend er begge i midt fyrrerne og har familier og karrierer. De er veluddannede og succesfulde – og de er venner.

Svend arbejder som lĂŠrer pĂ„ et gymnasie, Julie som personaleinnovationskonsulent i en stĂžrre dansk virksomhed. I hverdagen pĂ„ jobbet presses de begge for at give efter for et bestemt menneskesyn, der gennemsyrer deres arbejdspladser. Et menneskesyn, som lĂŠgger vĂŠgt pĂ„ individets indre potentiale og frigĂžrelse fra snĂŠrende, normative bĂ„nd, og hvis fortalere uden blusel slynger slogans som ”drĂžm stort!” og ”tĂŠnk positivt!” omkring sig.

Mens Julie lÞbende fristes af de idéer, som dette menneskesyn fostrer, afviser Svend dem konsekvent. I stedet sÊtter han sin lid til fÊllesskabets dannende kraft. Det affÞder spÊndinger i Julie og Svends forhold, men giver ogsÄ en indre konflikt i Julie, som vakler mellem tidens dominerende fortÊlling om det almÊgtige individ og sin ven Svends insisteren pÄ menneskets naturlige begrÊnsninger.

Omkring disse to hovedfigurer opruller forfatterne et farverigt og levende persongalleri, som lÊseren vil genkende fra sit eget arbejdsliv. Der er fx en karakter som Julies chef, der fÄr ChatGPT til at peppe hans prÊsentationer op med filosofisk tankegods, og en figur som chefens PA, der orkestrerer rÊnker og magtspil i kulissen, mens kollegerne gÄr til coach og drÞmmer om at leve autentiske liv. Der er ogsÄ Svends chef, rektoren, som har kronisk overarbejde for at komme pÄ hÞjde med udviklingen, og svigerinden, som er vild med den nyligt udrÄbte konges buddhistiske armbÄnd. Vrimlen af bifigurer iscenesÊtter bÄde komiske aspekter og triste konsekvenser af det dominerende menneskesyn, en komisk-tragisk dobbelthed, som genfindes pÄ de fleste arbejdspladser.