(0)

Mexico City 1941

E-book


NÀr författaren Anna Seghers Àntligen lyckas fly frÄn det krigshÀrjade Europa kan hon inte ana hur livsavgörande Ären i Mexico ska bli för henne. Hon blir kÀnd över en natt nÀr hennes stora verk Det sjunde korset ges ut i USA. Under exilen skriver hon den epokgörande romanen Transit, förlorar sin mor som hon inte lyckas rÀdda ur Tyskland och omkommer nÀstan i en hemsk trafikolycka.

I Mexico City trĂ€ffar hon poeten Pablo Neruda och konstnĂ€rsparet Diego Rivera och Frida Kahlo, men Ă€ven landsflyktiga judar och tyska kommunister, vilka brottas med stalinismen precis som hon sjĂ€lv. Mitt bland de sprakande fĂ€rgerna, det skimrande ljuset i en dödsfixerad kultur fortsĂ€tter hon att lĂ€ngta tillbaka till Europa 


Anna Seghers, pseudonym för Netty Radvånyi, föddes i Mainz 1900 och slog igenom 1928 med berÀttelsen Upploppet. Den brÀndes pÄ nazisternas bokbÄl och som judinna och medlem i kommunistpartiet gick Seghers i exil 1933, först till Frankrike, och dÀrifrÄn vidare till Mexico. Först 1947 ÄtervÀnde hon till Tyskland, och blev bland annat ordförande för det östtyska författarförbundet.