(0)

Moria land

E-book


”Aljechin er fra det hemmelige politi, det tager vi næsten for givet. Så længe han sidder bøjet over sin lommeskak er vi rolige og kan af og til snakke og spøge indbyrdes, når han begynder at skrive på sin blok og kaste tankefulde blikke omkring sig farer en isvind af angst gennem kontoret. Jeg er aldrig mere nervøs end når han kalder mig hen i frokostpausen for at spille et parti, han slår mig regelmæssigt med sit monotone, ubønhørlige positionsspil, der langsomt knuser al modstand, som en hydraulisk presse. Hvad skal jeg gøre? Få en genial indskydelse? Slå spillet over ende?”

En gammel mand sidder i et dystopisk Sverige mange ür ude i fremtiden og betragter samfundet omkring sig. Han skriver til sin søn, der forsvandt for mange ür siden, og lige sü stille finder vi ud af, hvordan de to blev skilt ad. Den gamle mand undrer sig i sit stille sind over, hvordan den svenske velfÌrdsstat kunne køre sü meget af sporet, at den udviklede sig til noget, der minder om Sovjetunionen.

”Moria land” udkom første gang i 1988 og er bygget på en generel frygt i de vestlige samfund for kommunismen og alt, hvad den stod for.

Sven Delblanc (1931-1992) var en svensk forfatter og professor i litteratur ved Uppsala Universitet. Han debuterede som forfatter i 1962 og udgav sidenhen en lang rÌkke bøger. Flere af hans bøger kredser om grÌsk mytologi.