(102)

Muamo

audiobook & e-book


Äidit elĂ€vĂ€t aina.

Karoliina Niskasen romaanissa Muamo kahden naisen ja Àidin tarinat punoutuvat yhteen, kun sota syttyy ja he joutuvat luopumaan siitÀ, mikÀ on heille kalleinta.

MiniĂ€ ahkeroi karjalaisen maatilan askareissa ja tuntee kehossaan synnytyspoltot, mutta Anoppi patistaa jatkamaan töitĂ€. LypsyĂ€ ei jĂ€tetĂ€ kesken. MiniĂ€ synnyttÀÀ yksin navetassa ja leikkaa itse napanuoran niin kuin hĂ€nen Muamonsa ja Buabonsakin ovat tehneet. Ja niin MiniĂ€stĂ€ tulee Äiti.

Anna tuijottaa homepilkkuja katossa ja miettii, miten hÀn joutuikaan tÀhÀn suomalaiseen taloon Pohjanmaalle. Huora, Àiti oli sanonut. Min mamma. Ei olisi pitÀnyt suostua tanssiin, ei katsoa silmiin, tarttua kÀteen. Anoppi keskeyttÀÀ Annan ajatukset houkuttelemalla syömÀÀn ja katsomaan vauvaa, mutta Anna ei halua. PitÀköön anoppi lapsen.

Kun sodan suuret, mustat linnut lentÀvÀt taivaalla, kahden erilaisen Àidin, karjalaisen evakon ja ylÀluokkaisen ruotsalaisnaisen, elÀmÀnpolut kohtaavat. Karoliina Niskasen Muamo on tarina ÀideistÀ ja esiÀideistÀ, jotka elÀvÀt mielissÀmme aina.

Ă„Ă€nikirjan lopussa Ruotsissa sotalapsena elĂ€nyt Pirkko Fihlman esittÀÀ tekemĂ€nsĂ€ itkuvirren Itku evakkoĂ€idille.

Karoliina Niskanen (s. 1987) valmistui nÀyttelijÀksi Teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt niin nÀyttelijÀnÀ kuin ohjaajana. HÀn on julkaissut musiikkia useilla levy-yhtiöillÀ ja kirjoittanut rap-lyriikkaa. HÀn on myös suosittu ÀÀnikirjojen lukija.

Niskasen esikoisromaani Tilhi (2020) sai kipinÀnsÀ nuorisoteatterille kirjoitetusta nÀytelmÀstÀ ja työskentelystÀ laitosnuorten parissa. RikkinÀistÀ lapsuutta ja vanhemmuuden haasteita kÀsittelevÀ teos valittiin ilmestymisvuonnaan Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. KevÀÀllÀ 2023 ilmestyy Niskasen toinen romaani Muamo. Romaanissa kahden erilaisen Àidin, karjalaisen evakon ja ylÀluokkaisen ruotsalaisnaisen, tarinat kietoutuvat toisiinsa sodan varjoissa.