(14)

Onnellisten tasavalta

audiobook & e-book


Tasavallassa kaikki hyvin. Vai onko? Olli Rehn heijastelee kirjassaan idealismia ilman illuusioita ja realismia ilman kyynisyyttÀ. Pessimisti ei pety, mutta pitkÀjÀnteiset puurtajat perivÀt lopulta maan. Niin ei kÀy automaattisesti, vaan ainoastaan jos suunta parempaan on nÀkyvissÀ. SitÀ tÀssÀ haetaan.

Kun pandemia peruutti Suomen Pankin pÀÀjohtajan Olli Rehnin työhön normaalisti kuuluvat iltamenot ja futistreenitkin olivat telakalla, avautui aikaa ja energiaa pohdiskella, millainen on suomalainen yhteiskunta ja Suomen asema maailmassa.

Inspiraation lÀhde oli Suomen kansa, maailman onnellisin. NiinhÀn olemme itsemme rankanneet erÀissÀ mielipidemittauksissa. Koronapandemiastakin tÀmÀ toisiinsa luottava digi- ja mökkikansamme on selviytynyt pienemmin vaurioin kuin monet muut yhteiskunnat.

LeipÀjonot, verrattain korkea työttömyys, toistuvat työmarkkinariidat ja pitkÀÀn vÀÀnnetty sote-uudistus saa kysymÀÀn, olemmeko maailman onnellisin kansa vain siksi, ettei paremmasta vÀliÀ? ElÀmmekö illuusioiden vallassa - vai olemmeko vain kovin vÀhÀÀn tyytyvÀisiÀ?

Rehn pohtii nÀitÀ kysymyksiÀ eri nÀkökulmista: talouden ja muuttuvan työelÀmÀn, historian ja kansallisen turvallisuuden, oikeusvaltion ja demokratian. Kirjaa kannattelee perin juurin tasavaltalainen ajatus kansallisesta eheydestÀ ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Siihen kuuluu myös sivistynyt poliittinen kulttuuri, jossa ristiriitoja ratkotaan asiallisen, perustelevan yhteiskunnallisen keskustelun kautta.

FT Olli Rehn on Suomen Pankin pÀÀjohtaja. HÀn toimi Euroopan unionin komissaarina vuosina 2004-2014 vastaten EU:n laajentumisasioista 2004-2009 ja talous- ja raha-asioista 2010-2014, jolloin hÀn oli myös komission varapuheenjohtaja. Rehn on toiminut myös elinkeinoministerinÀ, kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jÀsenenÀ. Rehnin harrastuksiin kuuluvat jalkapallo, lukeminen sekÀ rock- ja jazzmusiikki.


Narrator: Martti Ranin
Duration: