(5)

Onnellisuudesta

audiobook & e-book


Onnellisuuden koko kirjo Tua Forsströmin runoudesta jalkapallon MM-kisoihin.

ElÀmme onnellisuuden diktatuurissa. Onnellisuudesta on tullut imperatiivi, sen ympÀrille on rakennettu kokonainen teollisuudenhaara, kÀsitteenÀ se on porvarillistunut ja oikeistolaistunut.

Tommi Melender sanoutuu uudessa esseekokoelmassaan irti tÀstÀ mutta haluaa silti olla onnellinen. Kukapa ei haluaisi? Melender sukeltaa onnellisuuden kulttuurihistoriaan, aina antiikin Kreikasta Montaigneen, mutta pulpahtaa pinnalle arkisessa ja laman runtelemassa nyky-Suomessa.

MitÀ maaninen suhteemme rahaan ja varallisuuteen merkitsee mahdollisuuksillemme olla onnellinen? Onko onni löydettÀvissÀ terveydestÀ, fyysisestÀ kunnosta ja vakaasta sukupuoli-identiteetistÀ? Flaubert halveksi onnellisuutta, kun taas Camus'n mielestÀ sen tavoittelu oli ihmisen velvollisuus - kumpi oli enemmÀn oikeassa tai vÀhemmÀn vÀÀrÀssÀ? PitÀisikö meidÀn joissakin tilanteissa vastustaa onnellisuutta?

TÀstÀ kaikesta Melender kirjoittaa viisaasti, henkilökohtaisesti, tunnustuksellisestikin. Jos sokraattinen ihanne pitÀÀ paikkansa - tutkimaton elÀmÀ ei ole elÀmisen arvoista -, tÀmÀn kirjan lukeminen voi tehdÀ sinut vÀhÀn onnellisemmaksi.

Tommi Melenderin (s. 1968) kotikaupunki on Vantaa ja isÀnmaa suomen kieli. HÀn tuli kirjallisuuden maailmaan runoilijana, mutta harppasi proosan puolelle kolmen runokokoelman jÀlkeen.

Proosaa Melender tykkÀÀ kirjoittaa, koska se on hÀnen mielestÀÀn vaikeaa, etenkin jos jalona pyrkimyksenÀ on olla runoilija, prosaistinakin. Melenderin tuotannossa on vahvoja vaikutteita ranskalaisesta kirjallisuudesta, ja hÀn myöntÀÀ tuntevansa hetkittÀin ikÀvÀÀ 1800-luvulle. Oman aikansa ilmiöitÀ Melender kÀsittelee uteliaana mutta etÀÀltÀ, vÀlillÀ satiirisin keinoin.


Narrator: Antti Jaakola
Duration: