(70)

Orden som formade Sverige

audiobook & e-book


Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptĂ€cktsfĂ€rd genom svensk idĂ©historia.

Dagens Nyheter

Det Àr vÀlskrivet, ofta roligt och utmanar lÀsaren att sÀga emot och fundera pÄ egna bÀttre exempel.

Aftonbladet

Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gĂ€rna tala om att land ska med ord byggas? Det Ă€r genom citat, traditioner, modeord och sĂ„ngtitlar som vi gör oss en bild av vĂ„rt sammanhang, vĂ„rt arv, vĂ„r nation. Men tider förĂ€ndras, sprĂ„k förĂ€ndras, nya ord kommer till, andra gĂ„r förlorade.

I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesĂ€tt, frĂ„n den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda pĂ„ hur orden format svenska vĂ€rderingar och hur vi klĂ€r dessa vĂ€rderingar i ord.

Det finns inte mycket som Àr sjÀlvskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vÄrt nationsbygge. DÀremot gÄr det att pÄ lite ovÀntade stÀllen hitta nÄgot som Àr typiskt svenskt, det vill sÀga en relativt tidig uppmÀrksamhet pÄ kvinnors och barns rÀttigheter i Det gÄr an och Barnets Ärhundrade.

Men hur svenskt Ă€r egentligen ishockey? Och fĂ„r man egentligen sĂ€ga vad som helst ”i det hĂ€r landet”?

Orden som formade Sverige Àr en personlig, rolig och bitvis provocerande lÀsning av svenskheten, en nödvÀndig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som pÄ sina hÄll blivit vÀl enkelt.

Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptĂ€cktsfĂ€rd genom svensk idĂ©historia.

Dagens Nyheter

Det Àr vÀlskrivet, ofta roligt och utmanar lÀsaren att sÀga emot och fundera pÄ egna bÀttre exempel.

Aftonbladet

Jag hoppas att 'Orden som formade Sverige' blir vida lÀst.

SmÄlandsposten

Åsbrinks bok Ă€r av ett eget slag. Den handlar mer om svenskarna Ă€n om Sverige. Mer om vĂ€rderingar, mer om sprĂ„k och tankevĂ€rldar Ă€n om Ă„rtal och regent- och regeringslĂ€ngder. Den Ă€r fri i tanken, hoppar i tiden nĂ€r den stöter pĂ„ paralleller, befruktar de stora linjerna med anakronismer och sidospĂ„r, och som lĂ€robok för oss som för ofta tittade ut genom klassfönstret under historielektionerna Ă€r den oslagbar.

VĂ€sterbottenskuriren

Kapitlet om vad svenskarna visste eller inte kÀnde till om Förintelsen Àr en av de elegantare avrÀttningarna av Jan Guillou som skrivits, det apropÄ hans pÄstÄende frÄn hÀromÄret om att svensken intet visste om folkmorden före 1945.

Expressen

Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet. Uppfordrande och stimulerande om svenska ord.

Göteborgsposten

HÀr finns en lÄng rad alldeles underbara texter. Kloka och vackert skrivna.

Sydsvenska dagbladet

Hon skriver elegant, humoristiskt, ibland med en ironisk ton, och bakom ligger en imponerande kÀllforskning./.../ Jag hoppas att 'Orden som formade Sverige' blir vida lÀst.

BorÄs Tidning

LÀsvÀrt och tÀnkvÀrt.

BTJ