(25)

Ordningsvakter

audiobook & e-book


Det var aldrig meningen att de skulle bli sÀrskilt mÄnga. Det var aldrig tÀnkt att de skulle finnas överallt. I stÀllet var de nÀrmast ett tillfÀlligt svar pÄ polisbristen. Men snart 40 Är senare tar den egentliga polisen allt fler steg tillbaka frÄn ordningshÄllningen och ersÀtts av ordningsvakter utan att nÄgon riktig debatt har förts eller nÄgra lagar Àndrats.

Ordningsvakter har efter en kort kurs pÄ tio dagar befogenhet att anvÀnda vÄld och andra polisiÀra maktmedel. Men de har inte bara lÄngtgÄende rÀttigheter gentemot andra, de har ocksÄ sjÀlva ett utsatt yrke. Ordningsvakter möter risker i en vardag full av berusade och nyckfulla personer, risker som de inte har fÄtt verktyg att hantera.

Journalisten Kolbjörn Guwallius gör en unik genomgÄng av yrkets historia och beskriver institutionens vÀrldsunika roll i samhÀllet. Genom ett wallraffreportage inifrÄn ordningsvaktsutbildningen fÄr lÀsaren veta hur lagens förlÀngda arm förbereds pÄ ett oförutsÀgbart och ibland farligt arbete.

Kolbjörn Guwallius har tidigare skrivit den hyllade avslöjande reportageboken Grip till varje pris (Verbal förlag, 2014) om de rÀttsvidriga vÀktarmetoderna i Stockholms tunnelbana och SÀtta fÀrg pÄ staden (Dokument Press, 2010) om gatukonstens relation till samhÀllet.

"Guwallius skildring Àr viktig och upplysande" (Carl-Michael Edenborg, Aftonbladet)

"unik skildring av hur Sverige lagt ut en del av vÄldsmonopolet pÄ entreprenad", "förtjÀnstfull granskning" (Johannes Nesser, Journalisten)

"Att lÀsa frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius wallraffande inifrÄn utbildningen Àr svindlande" (Petter Larsson, Sydsvenskan)