På svarta listan (1961) börjar med ett jordskalv i Johannesburg, och över dess slut blåser Goda Hoppsuddens vindar. Denna nyskrivna skildring av Sydafrika liknar ingen annan. Den är spännande, gripande och fylld av medkänsla. Per Wästbergs talan för de undertryckta har uppmärksammats långt utanför vårt land. Han gav sig ut på en upptäcktsfärd bland människor som lever farligt. De kom från alla delar av samhället, de vistades i rasförtryckets skugga, och deras öden speglade vart och ett sitt eget lands dilemma.
Den äventyrliga riskfyllda vardagen, den skenbara idyllen, den dolda terrorn står här i centrum. På svarta listan slog en bro till det hemlighetsfulla och upprörande som skedde i apartheids Sydafrika. Men främst berättar den om människor som levde ungefär som vi, fast allt var så annorlunda.
Den som sade sanningen om Sydafrika hamnade alltid på svarta listan. Med etsande skärpa skildras förtryckarna och deras offer, de styrande och de modiga som gör motstånd.
Per Wästberg vistades i en vanlig afrikansk familj, följde barnen till deras hemliga skolor, deltog i nattliga expeditioner över förbjudna områden, utforskade de fruktade rasdomstolarnas arbete.
I ögonblicksbilder man inte glömmer beskriver han sina upplevelser och möten med en indisk biografägare, en grekisk handelsman, en engelsk miljonär, boerungdomar som blivit rebeller ... Han för oss från en farmares lilla kungadöme på Transvaals högslätt
till villorna och de gröna vingårdarna kring Kapstaden.