Søfyrbøder Richard Jensen – en overgang formand for sit forbund – var en af de mest omdiskuterede skikkelser inden for DKP og udenfor. Han var f.eks. i konflikt med Aksel Larsen – de kunne hverken blive enige om mål eller midler. I dag, hvor kommunisterne i mange lande er faldet, er det interessant at gå tilbage i historien og se på de store modsætninger, der fandtes allerede i mellemkrigstiden inden for partiet, både nationalt og internationalt.
I 1941 blev Richard Jensen idømt 16 års fængsel for skibssabotage. Det blev til tre år tilbragt i Vridsløselille Statsfængsel. "Richard Jensen - myten om en mand" bringer hans mange dagbogsblade fra den tid. Fra dem erfarer man, hvordan Richard Jensen blev holdt underrettet om krigens gang, hvordan det gik fangerne her og andre steder – bl.a. dem, der blev taget 29. august 1943, da dansk politi efter tysk ordre arresterede kommunister i massevis.
Værket, der slutter med årene efter krigen, er en veldokumenteret skildring – med helt nye detaljer – af en mand, som blev en myte, og de mange personer omkring ham ...
Den danske journalist og forfatter Erik Nørgaard Lykke (1929-2013) skrev blandt andet for Information og Politiken. Erik Nørgaard vandt flere priser, herunder Cavlingprisen og PH-prisen, for sin undersøgende journalistik, der stillede skarpt på vilkårene for nogle af landets dårligst stillede. Som forfatter udgav Erik Nørgaard over 50 bøger inden for genrerne skønlitteratur, erindringer, faglitteratur, reportage og historie.