(0)

Rubler og skrupler

E-book


"I denne bog fÞlger vi i hÊlene pÄ de danskere, der bliver de fÞrste, der gÄr pÄ eventyr i det Rusland, der Äbner sig i 1991 efter det fejlslagne kupforsÞg med Mikhail Gorbatjov. For en gangs skyld er det erhvervsfolkene, der her fÄr rollen som opdagelsesrejsende.

De der rejser ud og gĂ„r pĂ„ jagt efter rubler – pionerer har jeg valgt at kalde dem – fĂ„r en enestĂ„ende indsigt i Ruslands forandring fra kommunisme til kapitalisme. Danskerne kommer til en verden, hvor nĂŠsten alt er anderledes end i Danmark, selv om fĂžrste stop i Moskva kun ligger to timers flyrejse vĂŠk."

Da Sovjetunionen endeligt brÞd sammen i 1991, faldt den kommunistiske Þkonomiske struktur ogsÄ fra hinanden. Den blev erstattet af en benhÄrd kapitalisme, og for dem, der forstod at rage til sig, blev det en ren gaveregn.

Morten Hansted fortÊller om de danskere, der tog til det genopstandne Rusland og gjorde forretninger med de nye forretningsmÊnd. Bestikkelse, pengeafpresning og skatteunddragelse var en integreret del af det russiske marked, og mange danske forretningsmÊnd kom ud for moralske dilemmaer, mens de i den grad var pÄ udebane.

Morten Hansted (f. 1961) er en dansk forfatter og journalist. Han har blandt andet arbejdet for Berlingske, TV2, TV3 og Danmarks Radio og stÄr desuden bag bÞgerne "Rubler og skrupler" (2003) og "Danske eventyr i Iran" (2017).