(73)

Saiturin Joulu

audiobook & e-book


TÀmÀ Charles Dickensin klassikko on ollut erottamaton osa brittilÀistÀ jouluperinnettÀ jo 150 vuoden ajan. Kertomus on oikeastaan kummitustarina, mutta positiivisessa mielessÀ: haamut saapuvat antamaan opetuksen sydÀmettömÀlle kitupiikille ja rahanlainaajalle Ebenezer Scroogelle.

On jouluaatto, kun Scrooge saa vierailijan edesmenneen liikekumppaninsa Jacob Marleyn kÀrsivÀstÀ haamusta sekÀ kolmesta hengestÀ, jotka edustavat menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden jouluja. NÀin alkaa oppitunti anteliaisuudesta ja inhimillisyydestÀ, jotka kuuluvat joulun todelliseen henkeen.

Charles Dickens oli yksi viktoriaanisen aikakauden suurimmista kirjailijoista, joka osasi huomioida myös teollistumisen heikoimmat osapuolet – erityisesti lapset. Saiturin joulun hĂ€n kirjoitti vuonna 1843 vierailtuaan Lontoon aliravittujen ja lukutaidottomien katulapsien koulussa. Samanaikaisesti teos peilaa kirjailijan omia joulumuistoja ja esittelee tuon ajan uusia jouluperinteitĂ€ joulukuusen muodossa.

Kirjallisuuden alalla kertomus on ollut tÀrkeÀnÀ osana muovaamassa sitÀ, minkÀ nykypÀivÀnÀ yhdistÀmme jouluun: yhdessÀolon perheen kanssa, joululeikit, jouluruoan ja -juoman, anteliaisuuden sekÀ lahjat.

Viimeiset 20 vuotta elĂ€mĂ€stÀÀn vuoteen 1870 saakka Dickens nautti suurta suosiota matkustellen ympĂ€riinsĂ€ lukemassa kertomuksiaan ÀÀneen. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen Saiturin joulu on tullut useita kertoja filmatisoiduksi esimerkiksi piirroselokuvana, minkĂ€ lisĂ€ksi se on toteutettu nĂ€ytelmĂ€nĂ€, musikaalina, balettina – ja jopa oopperana.

Charles Dickens (1812–1870) on yksi englanninkielisen kirjallisuuden suurimmista nimistĂ€. HĂ€nen teoksiaan luetaan ja julkaistaan ahkerasti tĂ€nĂ€kin pĂ€ivĂ€nĂ€ samalla, kun ne jatkavat elĂ€mÀÀnsĂ€ myös valkokankaalla, televisiossa ja teatterissa. Kirjailijana Dickens kirjoitti humoristisesti ja sydĂ€mellisesti englantilaisen teollistumisen julmista inhimillisistĂ€ seurauksista keskittĂ€en katseensa köyhiin, erityisesti lapsiin. Useat Dickensin teosten pÀÀhenkilöistĂ€, kuten Oliver Twist, David Copperfield sekĂ€ Pikku Dorrit, ovatkin lapsia. NĂ€iden suurten, vĂ€rikkĂ€iden romaanien lisĂ€ksi Dickens kirjoitti lyhyempiĂ€ proosatekstejĂ€ sekĂ€ nĂ€ytelmiĂ€, matkakertomuksia ja lastenkirjoja.


Narrator: Mia Renwall
Duration: