(165)

SS-generalen

audiobook & e-book


Det är 38 minusgrader, den iskalla vinden viner och runt dem ligger tusentals ihjälfrusna soldater. Enligt den ryska radion dör en tysk varje minut. Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet befinner sig i Stalingrad. Det som skulle blivit Hitlers stora segertåg blev istället ett enormt nederlag för den tyska krigsmakten. Sven och hans vänner, som lyckats överleva några av krigets värsta slag, vet att kriget redan är förlorat. Men den som leder dem i detta uppdrag är en fanatisk SS-general, som hellre dör i strid än erkänner ett nederlag.

"SS-generalen" är den åttonde delen i serien om Sven Hassel och de andra soldaterna i det 27:e straffregementet. Hassels böcker följer en sammansvetsad grupp soldater som alla tvångskommenderats till tyska armén, och som tvingas kämpa i ett krig som ingen av dem tror på.

Sven Hassel är pseudonym för den danska författaren Børge Willy Redsted Pedersen (1917–2012), som under andra världskriget verkade för den tyska sidan. Pedersen menade att hans böcker är baserade på egna upplevelser från kriget, men det är något som har ifrågasatts av både journalister och historiker. Få författare har som Hassel så närgånget och med en så bister realism fångat andra världskrigets brutala verklighet och soldaternas illusionslösa, grovkorniga humor.


Narrator: Håkan Mohede

Duration: