(2)

Stadin syntinen s

E-book


Niin sanottu helsinkilÀinen s - ja helsinkilÀisten puhe ylipÀÀtÀÀn - on yli vuosisadan herÀttÀnyt huomiota, ja monesti paheksuntaa. PÀÀkaupunkia on pidetty syntisenÀ paikkana verrattuna viattomaan maaseutuun, ja stadilaisten kielenkÀyttöön on liitetty paheellisia mielikuvia.

Stadin syntinen s on kiehtova sukellus Helsingin puheen historiaan. Pienen kielen ilmiön - s:n - kautta tarkastellaan koko HelsinkiÀ ja sen suhdetta muuhun Suomeen ja suomeen.

S:n tarina kuljettaa samalla kertomusta kaupungistumisen haasteista sekÀ Helsingin identiteetin ja imagon muotoutumisesta 1860-luvulta aina 2000-luvulle saakka.

FT Mia Halonen on Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti ja yliopistotutkija Soveltavan kielentutkimuksen keskuksessa JyvÀskylÀn yliopistossa. HÀn on tutkinut erityisesti puhuttua vuorovaikutusta ja sosiofonetiikkaa.

FT Samu Nyström on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti. HÀn on erikoistunut kaupunkihistoriaan ja tieteen popularisoimiseen.

FT Heikki Paunonen on suomen kielen emeritusprofessori, joka on kenties tunnetuin slangitutkimuksistaan mutta joka kielentutkijoiden keskuudessa tunnetaan uraauurtavana sosiolingvistinÀ.

FT Johanna Vaattovaara on suomen kielen dosentti Helsingin yliopistossa ja apulaisprofessori Tampereen yliopistossa. HÀn on tutkimuksissaan keskittynyt murreasenteisiin, kielitietoisuuteen ja kielikÀsityksiin.

Stadin syntinen s on vertaisarvioitu teos.