(60)

Tarkoin vartioitu talo

audiobook


Unohtumaton romaani Romanovien vallan viimeisistÀ vaiheista

John Boynen Tarkoin vartioitu talo vie lukijan 1900-luvun alun Pietariin, Talvipalatsin loistoon sekÀ suuriruhtinasperheen traagisiin hetkiin.

VenĂ€jĂ€, 1915. Kuusitoistavuotias maalaispoika Georgi DaniilovitƝ JatƝmenev pelastaa VenĂ€jĂ€n suuriruhtinaan varmalta kuolemalta, ja hĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ mullistuu. Poika palkataan suuriruhtinaan veljenpojan henkivartijaksi ja hĂ€n pÀÀsee asumaan Pietarin Talvipalatsiin tsaari Nikolai II:n hoviin. Pian Romanovien valta alkaa horjua ja tarpeekseen saaneen kansan viha kuohahtaa verenpunaisena.

Lontoo, 1980. KahdeksankymmentÀvuotias Georgi on tyytyvÀinen elÀmÀÀnsÀ Lontoossa eikÀ halua edes muistella nuoruuttaan VenÀjÀllÀ. HÀnen kuolemansairaan vaimonsa Zojan viimeinen toive kuitenkin on pÀÀstÀ vielÀ kerran edes lÀhelle lapsuutensa maisemia, joten pariskunta matkustaa Suomeen. Suomessa Zoja onnistuu puhumaan Georgin ympÀri, ja he jatkavat matkaa Pietariin. Georgi ei voi enÀÀ vÀltellÀ menneisyyden aaveita, ja muistot noista verisistÀ vuosista hyökyvÀt hÀnen mieleensÀ.

Tarkoin vartioitu talo on dramaattinen ja mieleenpainuva kuvaus VenÀjÀn kansannoususta ja Romanovien 300 vuotta kestÀneen valtakauden lopusta. Lukija pÀÀsee seuraamaan VenÀjÀn historian kenties merkittÀvintÀ tapahtumasarjaa kuin aitiopaikalta.

John Boyne (s. 1971) on irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista ItÀ-Anglian yliopistossa, josta hÀnelle myönnettiin kunniatohtorin arvo vuonna 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, yhdeksÀn romaania sekÀ viisi nuortenkirjaa, ja hÀnen teoksiaan on kÀÀnnetty yli 50 kielelle.

Boynen tunnetuin teos on elokuvaksikin sovitettu Poika raidallisessa pyjamassa, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Sen itsenÀinen jatko-osa Kaikki sÀrkyneet paikat ilmestyy heinÀkuussa 2023.

Boynelta on julkaistu suomeksi myös kirjat Kapina laivalla, Tarkoin vartioitu talo, Nooa Notkoniitty karkaa kotoa, Kuudes mies, Leijuva poika ja Poika vuoren huipulla.


Narrator: Panu Vauhkonen
Duration: