(0)

Tarton tanssi

E-book


On vuosi 1920. Suomi on itsenĂ€istynyt kolme vuotta sitten, mutta rajat Neuvostoliittoon kaipaavat tarkempaa mÀÀrittelyĂ€: on aika tehdĂ€ rauhansopimus. Suomalaiset ja juuri muodostuneen Neuvostoliiton edustajat istuvat neuvottelupöytÀÀn Tartossa. PöydĂ€n ympĂ€rillĂ€ kokoontuvat niin dynaaminen pÀÀneuvottelija KerĆŸentsev ja Leninin lĂ€hipiiriin kuuluva, neuvostovaltuuskunnan puheenjohtaja Berzin kuin Suomen Tanner ja J.K. Paasikivikin. Historiallisesti merkittĂ€vien neuvottelujen tulos on lopulta kiistanalainen, ja rauhan solmineita syytetÀÀn myöhemmin Suomen myymisestĂ€.

Historiantuntija Tuure Vierroksen ainutlaatuinen tietoteos Tarton rauhansopimusta edeltÀneistÀ neuvotteluista kuvaa yksityiskohtaisesti tapahtumien kulkua, osapuolten taktikointia ja tunnustelua, joka kÀtkeytyi kulissien taakse.

Tuure Vierros (1927–2012) oli suomalainen historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja kirjailija. HĂ€n oli kotoisin KankaanpÀÀstĂ€ ja teki pitkĂ€n uran opettajana eri paikkakunnilla. Vierros julkaisi lukuisia historiallisia romaaneja ja oppikirjoja ja myös nĂ€ytelmiĂ€ ja esseitĂ€.