(0)

Valda noveller

E-book


För ett sekel sedan var USA i stÀndig förÀndring. MÀnniskor kom till landet frÄn vÀrldens alla hörn, och stÀder expandera i en rasande takt. Denna skÀlvande tid beskrivs av O. Henry i dessa noveller, som bland annat utspelar sig i miljonstaden, eller myrstacken som den ibland kallades, New York.

Vi fÄr följa tvÄ flickor, Lou och Nancy, som flyr fattigdomen och hungern pÄ landsbygden för att söka lyckan i New York. I en annan novell nÀrmar sig miljonÀren Blinkers ett raseriutbrott pÄ grund av försenat pappersarbete. Nu mÄste han ju Äka nattÄg till sitt landstÀlle, och rakkniven har han förlorat i packningen.

Vi möter ocksÄ Masie, som arbetar pÄ en avdelning som sÀljer herrhandskar i ett stort varuhus i New York. Masie Àr vÀldigt vacker, och hade lyckats bemÀstra butiksflickornas hemlighetsfulla leende. Plötsligt en dag har hon en stilig ung miljonÀr pÄ andra sidan disken, som inte kan slita ögonen frÄn henne.

O. Henry (1862-1910) var en amerikansk författare som gjorde sig kÀnd för sina noveller, som hÄller lÀsaren pÄ tÄrna Ànda till slutet. O. Henry var en pseudonym för William Sydney Porter.