(5)

Valittuja novelleja, osa 2

audiobook


Liisa leikkii mieluummin poikien kuin tyttöjen kanssa, eikĂ€ hĂ€n myöskÀÀn epĂ€röi tapella tarpeen vaatiessa. Jokin on kuitenkin Liisan elĂ€mĂ€ssĂ€ toisin kuin poikien – siinĂ€ missĂ€ pojat pÀÀsevĂ€t kepposistaan pĂ€lkĂ€hĂ€stĂ€, Liisa saa kĂ€ytöksestÀÀn aina piiskaa. Naapurin emĂ€ntĂ€ jopa epĂ€ilee, ettĂ€ paha henki on saanut Liisasta vallan. TĂ€ytyykö Liisan vain oppia erilaiseksi ja alkaa leikkiĂ€ tyttöjen leikkejĂ€?

Poikatytön elĂ€mĂ€ ei ollut 1800-luvun taitteessa helppoa, ja kiltin tytön rooli oli varsin kapea. Teuvo Pakkala kuvaa 1800-luvun lopun lasten elĂ€mÀÀ tarkkanĂ€köisesti ja lempeydellĂ€. Ă„Ă€nikirja sisĂ€ltÀÀ "Poikatytön" lisĂ€ksi novellit "Ihme ja kumma" sekĂ€ "Vanha koti".

Kirjailija Teuvo Pakkala (1862–1925) tunnetaan erityisesti lasten elĂ€mÀÀ kuvaavista novelleista. HĂ€nen tyylinsĂ€ luokitellaan yleensĂ€ joko realistiseksi tai naturalistiseksi. Pakkala julkaisi myös romaaneja, nĂ€ytelmiĂ€ ja muistelmia.

Pakkala aloitti lÀÀketieteen, historian ja kielten opinnot Helsingin yliopistossa, mutta opinnot jÀivÀt kesken. HÀn siirtyi työskentelemÀÀn lehtimiehenÀ, minkÀ myötÀ kirjoittamisesta tuli hÀnelle yhÀ merkityksellisempÀÀ. Esikoisteos "Lapsuuteni muistoja" julkaistiin vuonna 1885. Myöhemmin Pakkala työskenteli myös kustannustoimittajana Otavalla.


Narrator: Ritva-Liisa Elivuo
Duration: