(4)

Vinterodling

E-book


Vinterodling en trÀdgÄrdsrevolution

Odla pÄ vintern? Det gÄr vÀl inte? Jo! För Sara BÀckmo som lÀnge odlat för sjÀlvförsörjning Àr odlingen ett stÀndigt pÄgÄende flöde trÀdgÄrden lever och levererar Äret om. I boken Vinterodling visar Sara hur hon utmanar traditionella odlingsmetoder för att odla och skörda Àven mitt under smÀllkalla vintern. Och vinterodlingen avser egentligen inte bara sjÀlva vinterhalvÄret. En stor del av arbetet förbereds under resten av Äret: PÄ vÄren sÄs kÄl och rotsaker till vintern. Under sommaren görs nya sÄdder av bladgrönsaker och rötter som ska vÀxa sig skördeklart och skördas nÀr det Àr kallt. Och under den tidiga vÄren skördas resultatet av det som övervintrat eller sÄtts under vintern. Med andra ord pÄgÄr vinterodlingen Äret om och det Àr ocksÄ sÄ den gör sig allra bÀst: invÀvd i det vanliga trÀdgÄrdsÄret. Den sluter cirkeln, gör odlingsÄret komplett.

Det finns ingen annan tid pÄ Äret som framkallar samma stolthet som nÀr jag skördar grönsaker pÄ vintern. PÄ nÄgot vis har det blivit det ultimata beviset pÄ att jag behÀrskar det hÀr med att odla.

Sara BÀckmo Àr journalist som odlar och skriver om Skillnadens TrÀdgÄrd i Sveriges största trÀdgÄrdsblogg (www.sarabackmo.se). Hon producerar ocksÄ podden TvÄ odlare emellan och förelÀser flitigt om grönsaksodling. Sara har tidigare skrivit Skillnadens TrÀdgÄrd och Skillnadens skörd.

Maria Fors Östberg delar Saras trĂ€dgĂ„rdspassion och följer sedan flera Ă„r tillbaka arbetet i Skillnadens TrĂ€dgĂ„rd med kameran. Hon Ă€r verksam som frilansfotograf och skribent.

EPUB3: Fixed format