(0)

Aeneis

E-Book


LÀnsimaisten seikkailu- ja sankaritarinoiden alkulÀhde.

Aeneis-eepoksen merkitystÀ lÀnsimaiselle kulttuurille on mahdoton liioitella. Sen tarinat ovat inspiroineet kuvataidetta, musiikkia ja kirjallisuutta, ja sitÀ ovat innolla lukeneet kaikki myöhemmÀt sukupolvet.

Aeneis on vauhdikas, dramaattinen ja jÀrkyttÀvÀ kertomus troijalaisen Aeneas-sankarin uroteoista. Kreikkalaisten hÀvitettyÀ Troijan Aeneas lÀhtee etsimÀÀn eloonjÀÀneille maanmiehilleen uutta kotimaata. Purjehdus VÀlimerellÀ vie ensin Karthagoon, missÀ Aeneas kokee yhden maailman kuuluisimmista rakkaustarinoista kuningatar Didon kanssa. Ylijumala Juppiterin mÀÀrÀyksestÀ Aeneas kuitenkin hylkÀÀ Didon ja suuntaa Italiaan. SieltÀ monien vaikeuksien jÀlkeen löytyy uusi koti, tuleva Rooma.

Publius Vergilius Maro (70-19 eKr.) oli roomalaisten kansallisrunoilija, valtakunnan myyttisen historian rakentaja. Aeneis-eepoksessa hÀn kuvaa Rooman syntyyn johtavia vaiheita, luo roomalaisille identiteettiÀ ja vetÀÀ rajaa kreikkalaisiin, varsinkin Odysseukseen ja muihin Troijan tuhoajiin, mutta peilaa samalla Homeroksen eepoksia. Aeneiksen lisÀksi Vergilius kirjoitti kaksi muuta suurteosta, maanviljelysopas Georgican ja paimenrunojen kokoelman nimeltÀ Bucolica. Aeneis-eepos on kÀÀnnetty kaikille kulttuurikielille. Alpo Rönty tempaa suomennoksellaan lukijan mukaansa Vergiliuksen heksametrin keinuviin rytmeihin. Rönnyn kÀÀnnös on uudistettu laitos alun perin vuonna 2000 ilmestyneestÀ kirjasta. Lukemiseen innoittaa myös hÀnen jokaisen kirjan alkuun laatimansa juonitiivistelmÀ, seikkaperÀiset selitykset sekÀ nimihakemisto.