(258)

Amerikkalainen painajainen: Vuoteni USA:n vankiloissa

Hörbuch und E-Book


Suomalaisen yritysjohtajan amerikkalainen unelma – ja sen karu kÀÀntöpuoli

Syyskuussa 2009 yritysjohtaja Tapani Koivunen istui lentokoneessa matkalla Chicagosta Oklahomaan. Kone oli U. S. Marshalin, ja Koivusen ranteita hiersivÀt kÀsiraudat.

Kaikki sai alkunsa vuosituhannen alussa, kun Koivunen halusi rakentaa elintarviketeollisuusyrityksen Viroon. Hanke kaatui ahneuteen, kun amerikkalaiset yhtiökumppanit kavalsivat yrityksen varat. HeidÀn rikoksensa johdosta yhtiön toimitusjohtaja Koivunen pidÀtettiin Chicagon lentokentÀllÀ. Perhe ja ystÀvÀt jÀrjestivÀt 300 000 dollarin takuurahat ja tarjoutuivat todistajiksi oikeudenkÀyntiin. Todistajia ei kuitenkaan tarvittu, ja Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuin tuomitsi Koivusen salaliitosta petokseen ja rahanpesuun.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Koivunen istui kotiarestissa sekÀ seitsemÀssÀ eri vankilassa ympÀri Yhdysvaltoja. HÀn joutui pahoinpidellyksi ja oli todistamassa rajua vankilakapinaa, mutta myös opetti sellitoveriaan lukemaan ja jÀrjesti opintopiirejÀ. Viimein hÀn pÀÀsi konsulikyydillÀ Suomeen syksyllÀ 2012.

Amerikkalainen painajainen on huima true crime -tarina, pudotus liike-elÀmÀn huipulta yhdysvaltalaisten vankiloiden syövereihin. Teos on kertomus oikeudenmukaisuudesta ja syyllisyydestÀ, mutta se kuvaa elÀvÀsti myös sinnikkyyttÀ ja tahtoa selviytyÀ mahdottomilta tuntuvissa tilanteissa.