(0)

Baskerlandet og baskerne

E-Book


”Hver dag forlader unge mennesker landsbyerne i Spanien. De vil sĂžge lykken i de store byer med industri. Eller de vil til kysten, hvor turistindustrien lokker med arbejde. Det er ikke sĂ„ underligt. ArbejdslĂžsheden blandt unge er i mange af de smĂ„ landsbyer oppe pĂ„ 50-80 %. Kun nogle fĂ„ uger om Ă„ret er der behov for deres arbejdskraft hos bĂžnderne og godsejerne. Alene mellem 1962 og 1972 forsvandt mere end Ă©n million – de fleste unge – fra landbruget og landsbyerne i Spanien.”

Baskerlandet er pĂ„ mange mĂ„der anderledes end resten af Spanien – ikke mindst fordi baskerne i vid udstrĂŠkning ikke opfatter sig selv som spaniere. John Njor fortĂŠller om omrĂ„dets historie, baskernes forhold til resten af Spanien, Baskerlandets sĂŠrlige tradition og den frygtede terrororganisation ETA.

”Baskerlandet – og baskerne” udkom fþrste gang i 1986.

John Njor er en dansk forfatter, Spanien-kender og journalist ved Politiken. Han har blandt andet skrevet en rĂŠkke bĂžger om Spanien og spansk historie, herunder bĂžgerne "DĂžden i arenaen" (1970), "Spanien ved korsvejen" (1976.) og "Baskerlandet - og baskerne" (1986). Hans bĂžger henvender sig generelt til lĂŠsere med interesse for spansk kultur og historie.