(0)

Blomvattnarna

E-Book


I ett vanligt litet samhĂ€lle pĂ„ landsbygden i Sverige lever en handfull mĂ€nniskor sitt ganska inrutade liv. DĂ€r finns Åke, som Ă€r sysselsatt med sitt jordbruk, och Gregor, som försörjer sig genom att brodera. I de bĂ„da ensamma mĂ€nnens nĂ€rhet finns en kraftfull mormor, som har stort inflytande pĂ„ sin omgivning. Och lĂ„ng borta frĂ„n dem, men Ă€ndĂ„ intensivt nĂ€rvarande, Ă€r den avundade och beundrade Lilly, som rest söderut och lĂ€mnat sitt hus tomt. DĂ€r vattnar först Gregor och sedan Åke blommorna.

Med sitt djupt originella sprÄk, rikt pÄ skiftningar och nyanser, lÄter Birgitta Lillpers oss lÀra kÀnna romanens personer, hur nÄgra hÀndelser för dem nÀrmare varandra, hur de försiktigt tar sig ur sin isolering. Det som först ser ut som smÄ förÀndringar vÀxer och mÀttas av betydelse i denna kÀrleksfulla och kÀnsliga roman om ensamhet, drömmar och vardagsbestyr i ett hörn av vÀrlden.

Birgitta Lillpers debuterade med diktsamlingen StÀmnoja 1982. Blomvattnarna utkom första gÄngen 1987 och Àr hennes genombrott som prosaist. Det Àr Àven den första delen i romantrilogin om Gregor.