(28)

Casa Dementeria

Hörbuch und E-Book


Kun elĂ€mĂ€ kerran on syntymĂ€n jĂ€lkeen pÀÀasiassa kuolemista, miksei ottaa vĂ€liajasta kaikkea irti? Niin totta, ajattelevat doutor Carlos, oikeasti vain Carlos MĂ€kinen, ja Vilna Ägras, oikeasti Vilna Ägras, kahden huippututkinnon tehopakkaus ja kĂ€velevĂ€ aikapommi.

SarjayrittÀjÀt perustavat Portugalin ÀÀrireunalle hoivakoti Casa Dementerian, paratiisin itselleen ja koko hoidon maksaville rakkaille asiakkailleen: ex-kosmopoliiteille, yhteiskunnan ehtoopuolen kellokkaille. He jos ketkÀ ansaitsevat parasta ennen, mutta se maksaa, ja paljon. Casa Dementeriassa sekÀ lÀÀkitys ettÀ dementikot ovat parasta laatua.

Euroopan aurinkoisimmassa kolkassa Casan aamunkoita varjostaa rahapula sekÀ kasvava epÀsuhta virallisten asiakaspaikkojen ja asiakkaiden mÀÀrÀssÀ. Taivasta tummentavat myös ikuinen sotesÀhlÀys, rÀntÀsateessaan synkistelevÀt turhan tarkat virkamiehet sekÀ Casaa vaaniva hoivakotibisneksen markkinajohtaja, norjalainen Careless Seniority -ketju, geriatrian McDonalds.

Joskus yleisen hyvÀn takia tÀytyy venyttÀÀ lain kirjainta. SiinÀ tarvitaan apua notkean vÀrikkÀÀltÀ henkilökunnalta sekÀ ison rahan haistavilta paikallislurjuksilta. Carloksella voi olla geriatrian ja gerontologian taiten vÀÀrennetyt tohtoridiplomit toimistonsa seinÀllÀ, mutta varsinaisia luurankoja ei yrittÀjien kaapeista löydy. EikÀ Casan kellariin ole vihkiytymÀttömillÀ mitÀÀn asiaa.

Casa Dementeria vie lukijansa kauas kaamosmasennuksesta etelÀn aurinkoon ja samalla kysyy, saako ontuvalle vanhustenhoitojÀrjestelmÀlle ja muille elÀmÀn ahneille oireyhtymille nauraa? EntÀ kuka nauraa viimeksi?

Mikko J. Kiviluoto on Salossa asuva toimittaja, jota kiehtovat ihmiseloa alati vÀrittÀvÀt outoudet. Casa Dementeria on hÀnen esikoisromaaninsa.