(46)

Datakapitalismi kriisien maailmassa

Hörbuch und E-Book


Laitteiden tarkoitus ei ole vain pitÀÀ elintarvikkeita kylmÀssÀ, vaan kerÀtÀ dataa ostoksista, kulutustottumuksista ja perheen ruokarytmeistÀ. Tieto on kalliimpaa kuin tekniikka.

Data on aikamme arvokkain pÀÀoma. Dataa haalimalla ja hallitsemalla saavutetaan ennennÀkemÀttömÀsti valtaa - yritysmaailmassa, valtioiden kilpailussa ja sotilaallisesti. Pandemiassa ja sodassa esiin nousee disinformaatio. Facebook, YouTube, Twitter ja TikTok voivat aiheuttaa suurta tuhoa, jopa tappaa. Kun tekoÀlyn kehitys tuottaa yhÀ uskottavampaa valetodellisuutta, kuka ottaa vastuun tulevaisuudesta?

Datakapitalismissa kilpailevat amerikkalainen, kiinalainen ja eurooppalainen malli - kasino, kasarmi tai kansankoti. On puolustettava inhimillisyyttÀ ja yhdenvertaisuutta, jos vastassamme ovat ahneus ja sorto.

MinisterinÀ Timo Harakalla on ainutlaatuinen aitiopaikka datakapitalismiin, ja ennen nÀkemÀtöntÀ on, ettÀ hÀn jakaa oppimaansa vielÀ tehtÀvÀssÀ ollessaan. HÀn on itse ollut pöydissÀ, joissa pÀÀtöksiÀ tehdÀÀn ja valtaa jaetaan - ja osaa kertoa nÀkemÀstÀÀn selkeÀsti, jopa hilpeÀsti.

Keskustelu datavallasta jÀÀ helposti arkisemman politiikan jalkoihin. Siihen ei ole varaa. Siksi tÀmÀ kirja.