(2)

Det kulturella djuret

E-Book


Varför Àr du som du Àr? VarifrÄn kommer de tankar du tÀnker? Ofta svarar vi att vÄra individuella gener tillsammans med vÄr uppfostran och omgivning Àr det som ger upphov till vÄra jag. Men till stor del Àr vi förstÄs ocksÄ produkter av vÄr djuriska bakgrund och den biologiska evolution som ledde fram till mÀnniskan och inte minst av den kulturella evolution som mÀnskligheten gÄr igenom och som formar vÄr förstÄelse av omvÀrlden.

Det kulturella djuret undersöker vÄra djuriska jag och förklarar vad det Àr som gör att mÀnniskan skiljer sig sÄ mycket frÄn alla andra arter. Vad Àr det egentligen som gör att vi kan lÀra oss sprÄk och bygga mÄnraketer medan höjdpunkten pÄ den kulturella utvecklingen i övriga djurriket Àr att anvÀnda tvÄ stenar för att knÀcka nötter? Vi fÄr stifta bekantskap med den nyaste forskningen om hjÀrnan, inlÀrning och om de evolutionÀra processer som har format och formar vÄra omedvetna impulser och vÄrt medvetna tÀnkande.

Patrik Lindenfors Àr forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Han har tidigare utkommit med böckerna Samarbete mÀnniskans vÀg till framgÄng, SekulÀr humanism och Gud finns nog inte.