(16)

Doktor Glas

E-Book


NÀr Doktor Glas kom ut 1905 orsakade den moralpanik i Sverige, romanen ansÄgs som "anfrÀtt", "maskstungen" och "farlig". Albert Engström formulerade stÀmningarna i en skÀmtsam parodi i tidningen Strix: "Nu kommer alla StockholmslÀkare att bli överlupna av damer som vill bli av med sina mÀn pÄ ett lÀttvindigt sÀtt."

Hjalmar Söderberg hade trampat in pÄ minerad mark, Àktenskapet sÄgs fortfarande som samhÀllets fundament, och att dessutom föresprÄka barmhÀrtighetsmord pÄ en prÀst som framstÀlldes som ett vÀmjeligt svin, var helt enkelt mer Àn vad mÄnga klarade.

I dagboksform fÄr vi följa hur Doktor Glas förÀlskar sig i den unga vackra Helga, som söker hans hjÀlp för att slippa ligga med sin man, den förhatlige prÀsten Gregorius.

"Mig gick livet förbi" lyder Doktor Glas berömda dom över sig sjÀlv i slutet av en roman som rymmer flera stora moraliska dilemman. Ska han ljuga för mannen och hÀvda att hon Àr för sjuk för att ha sex? Den gode Doktorn blir alltmer involverad i Helgas liv och allt stÀlls pÄ sin spets nÀr Doktor Glas mÄste ta stÀllning: Har man rÀtt att döda en mÀnniska för att rÀdda en annan?