(9)

Elfte romanen, artonde boken och 17:e romanen

E-Book


TvÄ av Dag Solstads viktigaste romaner, Elfte romanen, artonde boken och 17:e romanen, i en samlingsutgÄva.

Om Elfte romanen, artonde boken:

En morgon i slutet av augusti stÄr Björn Hansen pÄ Kongsbergs tÄgstation och vÀntar pÄ sin son. Han har fyllt femtio och det Àr fyra Är sedan han lÀmnade Turid Lammers, den kvinna som en gÄng i tiden var anledningen till att han övergav fru och son och flyttade till Kongsberg. Men mötet med sonen lyckas inte fylla Björn Hansens tillvaro med det innehÄll som han lÀngtar efter, och i protest mot livet tÀnker han ut en plan för att verkstÀlla sitt stora NEJ.

Elfte romanen, artonde boken utkom 1997. Det Àr en djupt existentiell roman och rÀknas som en av Dag Solstads allra viktigaste.

"helt enkelt en rent mÀsterlig roman." Arbetet

"Briljant och subtilt!" Independent

Om 17:e romanen:

Björn Hansen Àr nu nybliven pensionÀr och har avtjÀnat ett par Är i fÀngelse för försÀkringsbedrÀgeri. Han har gÄtt under jorden sÄ gott det gÄr och driver en liten firma som huvudsakligen importerar konserver frÄn Asien. Men sÄ en dag bestÀmmer han sig för att ta kontakt med sonen, som han inte har sett pÄ över femton Är. Peter, som har utbildat sig till optiker och numera bor i Bo i Telemark, med fru och son, bjuder in honom över ett veckoslut.

17:e romanen Àr den detaljerade skildringen av detta besök. Björn Hansen kÀnner sig inte direkt önskad, vare sig till denna berÀttelse eller till de hÀndelser som utgör grunden för den och som han fortfarande Àr huvudperson i, i hög grad mot sin vilja.

"En storartad roman." Aftenposten

"Dag Solstad lyckas Àn en gÄng skriva fram en speciell mÀnniska och en meningsfull tematik ett nytt viktigt verk i Dag Solstads författarskap." VÄrt Land