(12)

Fallen flicka

E-Book


Christina Wahldén tar Àn en gÄng sig an ett svÄrt, brÀnnande Àmne. Fallen flicka gÄr rakt in i hjÀrtat!

"Rona Àr sen ut frÄn skolbiblioteket. Klockan Àr strax efter fem. Hon skulle egentligen behöva fortsÀtta att lÀsa sina lÀxor, men hon vet att det hÀr Àr allt hon fÄr. En alldeles egen, speciell timme mellan fyra och fem. Fyra, dÄ skolan egentligen slutar. Fem, dÄ den slutar enligt det specialgjorda schema som Monika, hennes lÀrare, har gett henne sÄ att hon ska kunna visa pappa hemma att hon Àr schemalagd till klockan fem. Hennes gyllene, heliga timme."

Rona Àr 16 Är. Hon och hennes familj, mamma, pappa och sex syskon, flydde frÄn Afghanistan och kom till Sverige för ett par Är sen. Rona Àr den enda som riktigt har acklimatiserat sig, mamman Àr gravid och pappan lÀmpar över allt ansvar pÄ sin Àldsta dotter, som Àr den som fÄr sköta hela hushÄllet. Men hon har det svÄrt, hennes pappa hÄller henne under strÀng uppsikt och sÄ fort hon inte gör som han sÀger sÄ slÄr han henne. Till slut gÄr det sÄ illa att hon blir knuffad ut frÄn balkongen av sin pappa och Àldre bror.

Balkongflickor Àr ett fenomen som man började prata om för ett par Är sen. Flickor som dött eller skadats svÄrt efter att ha fallit ut frÄn en balkong. Var det verkligen sÄ att det var olyckshÀndelser, eller var det nÄgot annat som lÄg bakom? I Fallen flicka skildras en ung tjejs kamp för att fÄ vara den hon Àr och för att fÄ leva.

Christina Wahldén har Äterigen skrivit en superstark, otÀck och vÀldigt gripande roman. PÄ sitt raka, enkla sÀtt beskriver hon mÄnga flickors verklighet. Det Àr omöjligt att inte beröras.