(2)

Flytande guld : roman om spritsmugglingen under 1930-talet

E-Book


"Fartvinden ven i öronen och ögonen tĂ„rades. KvĂ€llskylan nöp i kinderna. Det hĂ€r Ă€r Ă€ndĂ„ livet, tĂ€nkte han och skrattade. Äventyret, spĂ€nningen och den kittlande faran – den snabba racerbĂ„ten – den kluckande spritlasten plus nittiofem extra buteljer whisky som kom som en överraskning vid lastningen till havs – de levnadsglada kamraterna i bĂ„ten före – och bortanför mörkret vĂ€ntade en rejĂ€l nĂ€ve sedlar i betalning. Kunde det bli bĂ€ttre?

Vem vill ödsla kraft pÄ att dra not, röka strömming och sÀlja till ogina stockholmare nÀr det gick att tjÀna sitt uppehÀlle pÄ detta viset."

Det Àr tidigt 1930-tal, motbokens tidevarv. Mats, fiskarson frÄn Söderöra i Stockholms norra skÀrgÄrd, Àr ung och pank. Men de nattliga fÀrderna ut till vÀntande utlÀndska spritskutor vid tremilsgrÀnsen visar sig vara mycket inkomstbringande.

De hemliga bÄtfÀrderna i ytterskÀrgÄrden Àr dock ingen barnlek och Stockholm visar sig vara en bÄde stor och farlig stad för en ung man frÄn landet.

I stan hÀrskar Atlas-Pelle, den fruktade ledaren för spritsyndikatet och ganska snart Àr Mats inblandad i en allt vÄldsammare uppgörelse mellan polis och tull pÄ ena sidan och konkurrerande spritsmugglare pÄ den andra.

I rykande höststormar till havs och i den oroliga storstaden med gryende nazism, smuts och fattigdom, grÀnder och mörka prÄng utspelar sig denna om det tidiga 30-talets hÄrda Är.