(2)

Friktion : Ernst Manker, Nordiska museet och det samiska kulturarvet

E-Book


Nordiska museets samiska samlingar har en lÄng och sammansatt historia. I blickfÄnget för den hÀr studien stÄr perioden 1930 70, en tid av modernisering, samisk mobilisering, statligt förmyndarskap och rasism i bÄde politisk och vetenskaplig drÀkt. Under samma tid blev intendenten vid museet, Ernst Manker, Sveriges dÄ mest produktive skildrare och samlare av samisk kulturhistoria.

Friktion Àr en forskarbiografi. HÀr möter lÀsaren en individ sÄvÀl i sin samtid som i ljuset av en bredare vetenskaplig problematik. Hur museer vÀljer att framstÀlla samer och andra urfolk visar sig fÄ betydelse pÄ bÄde kort och lÄng sikt genom de samlingar som skapas och överförs mellan generationer.

Bokens fotografier, föremÄl och dokument Àr en del av det samiska kulturarvet och bildar basen för författarens analys. Men vems blick, vems röst och vems berÀttelse Àr det egentligen som hörs och syns? Det Àr frÄgor som stÀlls inom postkolonial forskning, urfolksstudier och kritisk museologi, som tillsammans utgör den hÀr studiens vetenskapliga sammanhang.