(83)

Henna Björk - Slaget

Hörbuch


Diamanter varar för evigt. Inte livet.

Henna Björk: Slaget,den första delen av Christian Rönnbackas nya deckarserie, sätter en hård käpp i form av Henna Björk i hjulen på en internationell brottsorganisation.

Abdul, Emmanuel och Ismael var knappt tio år gamla när de tvingades att bli barnsoldater under den ökände kommendören Toojay i Sierra Leone. Omkring tjugo år senare hittas Abduls massakrerade lik i Finland. En av polisens ledtrådar är ett varningsmeddelande som Abdul skickade till Emmanuel och Ismael som numera bor i Sverige. Toojay skulle inte sky några medel för att tysta dem för alltid.

Den finska skyddspolisens överinspektör Jarmo Rautiainen följer ledtråden till Göteborg och rekryterar en lokal förmåga, den unga irakisk-finska Henna Björk som jobbar för Göteborgspolisen. Hon är uppvuxen i en problemförort, är expert på gängvåld, snabb i vändningarna och har haft tidigare kontakter med den finska polisen.

Den den skenbart enkla uppgiften att ta en före detta barnsoldat till Finland för att vittna om folkmord, förvandlas i första delen av den actionfyllda Henna Björk-serien till en jakt som får läsaren att tappa andan.

Christian Rönnbacka (f. 1969) är en finländsk författare och äventyrare med polisbakgrund. Rönnbacka trivs i naturen och är också delägare i ett destilleri. Hans populära Hautalehto-deckare är kända för sin egensinniga humor och sina sakkunniga skildringar av polisarbetet. Ljudboktjänsten BookBeat har valt Christian Rönnbacka till årets finska deckarförfattare två år i rad, 2020 och 2021. En av hans böcker har också blivit en populär tv-serie.