(0)

Historie : Fortidsbrug og erindringsspor

E-Book


Hvad har Brad Pitt i lÊndeklÊde at gÞre med Homers fortidshelt Achilleus, og hvad har Russell Crowe som kaptajn pÄ Noahs Ark tilfÊlles med BjÞrn NÞrgaards gobeliner? Svaret er historie.

Historie er fortidsbrug, en mÄde at bruge det fortidige pÄ. NÄr vi gÄr i biografen for at se Hollywood-blockbusteren "Noah", nÄr vi lÊser "Biblens" fortÊlling om syndfloden eller som NÞrgaard vÊver en fortolkning af syndflodstemaet ind i en danmarkshistorie, dannes der erindringsspor. Vi gÞr brug af historie, nÄr vi gÞr os forestillinger om, hvad det fortidige mon har betydet for datidens mennesker, og nÄr vi gÞr os forestillinger om, hvad det fortidige betyder for os i dag.

"Historie ─ Fortidsbrug og erindringsspor" spĂžrger, hvad historie er, og holder de forskellige betydninger af historie op mod hinanden. Den giver svar pĂ„, hvornĂ„r og hvordan historie som aktivitetsmĂžnster er opstĂ„et, og den beskriver de former for fortidsbrug, erindringsspor og historiebevidsthed, der er i spil i et samfund pĂ„ et bestemt tidspunkt. En historiekultur kan vĂŠre sĂ„vel et luksuriĂžst supermarked som en tarvelig discountbutik ─ og vi bestemmer selv, hvordan vi indretter og bruger den.