Den kloge og følsomme dreng Ernst vokser op i Sønderjyllands grænseland i 1930’erne. Hans familie er tysksindet og nærer stor beundring for Hitler og de nazistiske idealer. Også Ernst er fascineret af manden, der har magten i Tyskland – men han oplever samtidig, at han må skjule sin fascination for naboer og kammerater, som langt fra deler familiens synspunkter.
Det fører til en splittelse mellem det danske og det tyske, som kommer til at forfølge Ernst gennem hele livet. Især faderens tidlige død lader ham tilbage med en stor mængde ubesvarede spørgsmål, som han fra da af selv må kæmpe med.
"Grænseland" er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens beretning om Ernst, der vokser op i en tysksindet, og dermed Hitler-venlig, familie i tiden før og under Anden Verdenskrig, og om de konsekvenser splittelsen mellem det tyske og det danske får for ham senere i livet. "Grænseland" består af tre bind: "Hitler, min far og mig", "Soldaterne" og "Danskerne".
Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.