(35)

I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra

Hörbuch und E-Book


Ny lÀgenhet, nya grannar, nytt dagis och nya rutiner. Familjen Herin bytte liv över en natt och resultatet har blivit en djupt fascinerande dagboksberÀttelse om det segregerade Sverige och om vad som hÀnder nÀr en familj byter miljö helt. FÄgelvÀgen Àr det bara en mil mellan Tensta och Djursholm, men det Àr svÄrt att tÀnka sig tvÄ mer skilda vÀrldar. SÄ Àr Ätminstone klichébilden av de hÀr tvÄ Stockholmsförorterna.

Journalisten Pontus Herin Ă€r uppvuxen i fashionabla Djursholm och har i hela sitt vuxna liv bott i Stockholms innerstad. Driven av nyfikenhet och en vilja av att se nĂ„got annat hyrde de ut familjens bostadsrĂ€tt och skaffade hyreskontrakt i norrförorten Tensta. Han ville utmana sina ”typiskt svenska” fördomar om invandrare och förortsliv, om kriminalitet och misĂ€r. Och i Tensta hade han och familjen aldrig varit tidigare. De mötte en förort som var mer segregerad Ă€n de kunnat drömma om, sonen var den ende med tvĂ„ svenska förĂ€ldrar pĂ„ sin nya förskola. De mötte vĂ„ld och problem, men upplevde ocksĂ„ mycket generositet, vĂ€rme och en tro pĂ„ framtiden. Men projektet var inte konfliktfritt, dels pĂ„ grund av slitningar i familjen, dels med de nya grannarna. Men ocksĂ„ pĂ„ grund av somliga gamla vĂ€nners reaktioner - en del ville inte ens komma ut och hĂ€lsa pĂ„.

Parallellt med upplevelserna i Tensta trĂ€ffade Pontus mĂ€nniskor som kunde belysa segregationen i Sverige, hur lĂ„ngt den har gĂ„tt och vilka problem det leder till i form av en vĂ€xande kĂ€nsla av utanförskap, ökad religiös fundamentalism och kriminalitet. I ett av bokens mest dramatiska kapitel Ă„ker Pontus till Frankrike för att skapa sig en egen bild av problemförorterna runt Paris. Hösten 2005 drabbades de hĂ€r ”gettona” av allvarliga kravaller varpĂ„ mĂ„nga svenska förstĂ„sigpĂ„are sa att det Ă€ven kan ske i Sverige. Men kan det verkligen det?

Följ med pÄ hans resa och lÀs dagboken frÄn Tensta, humoristiskt, inkÀnnande och analyserande. En sorts varm Wallraff-undersökning i dagens Sverige. Med mÄnga drÄpliga situationer, ovÀntade möten och skarpa iakttagelser.

"Det finns böcker som man fattar sĂ„dant tycke för frĂ„n första sidan att man blir en plĂ„ga för sin omgivning. Man lĂ€ser ideligen nĂ„gra rader högt, man tjatar om vilken underbar bok man lĂ€ser, man vill dela sin glĂ€dje, man vill att alla ska lĂ€sa den. En sĂ„dan bok Ă€r Pontus Herins I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra." Åsa Moberg, Helsingborgs dagblad

"Som personlig betraktelse Àr I Tensta och Djursholm kindpussar vi varandra otroligt skarp." Dagens nyheter

"En utomordentligt Àrlig, hederligt prövande och intressant skildring" Lena Andersson, Svenska Dagbladet