(0)

Idealipas - Avain

E-Book


Idealippaan voimaa antava ydin on luonto, siellÀ liikkuminen, sen tutkiminen ja siitÀ nauttiminen. Kirjasarjan rakenne noudattaa vuoden kiertoa. Jokaisesta neljÀstÀ vuodenajasta on oma kirjansa. TÀmÀ kirja on Idealippaan Avain, joka sisÀltÀÀ tietoa lapsen varhaisista valmiuksista, motivaatiosta ja luovuudesta. Avaimessa kerrotaan myös toimintamateriaaleista ja -tekniikoista. Monet materiaalit voidaan tehdÀ itse tai kÀyttÀÀ kierrÀtysmateriaaleja monipuolisiin askartelutöihin. Luonnosta löytyy paljon kiinnostavaa materiaalia, kÀpyjÀ, kiviÀ, irronneita oksia, vÀrikkÀitÀ lehtiÀ, linnunsulkia jne. Avaimessa on myös runsaasti tietoa lÀhdekirjoista ja linkkejÀ, joista pÀÀsee ajankohtaisiin videoihin tai mielenkiintoisiin oppimispeleihin.

Avain on se osa kirjasarjaa, johon kannattaa tutustua ensimmÀisenÀ. Siihen voi palata myöhemminkin etsiessÀÀn sopivia lÀhteitÀ tai linkkejÀ. Vuodenaikakirjoista suosittelemme kÀyttÀmÀÀn sitÀ kirjaa, jonka vuodenaikaa parhaillaan eletÀÀn. Silloin ideat on helpoin toteuttaa luonnonolojen ja materiaalien puolesta.

LeikeissÀ ja peleissÀ harjoitellaan lapselle tÀrkeitÀ perusvalmiuksia, kuten kÀden taitoja, lukumÀÀrien tunnistamista ja vertailua, luokittelua ja sÀÀnnönmukaisuuksien ja symmetrian havaitsemista. Opitaan sosiaalisia taitoja ja kehitetÀÀn luovuutta. Tavoitteena on ohjata lasta oppimaan ja iloitsemaan oppimisesta. Lapsi oppii asioita, kun hÀn itse pohtii, kysyy ja kokeilee, ei niin, ettÀ hÀnelle tarjotaan valmista tietoa. Siksi hÀnelle luodaan tilaisuuksia tutkimiseen, havaitsemiseen ja oivaltamiseen. Lapsen oppimisen ja kehittymisen keskeisiÀ osa-alueita ovat:

‱ Rikkaan kielen oppiminen kommunikoimalla aikuisten ja toisten lasten kanssa. ‱ Ongelmanratkaisutaidot, kiinnostus ongelmiin ja halu pohtia ja pÀÀtellĂ€. ‱ Leikkimisen ja oppimisen ilo, motivaatio ja terve itsetunto. ‱ KĂ€den taidot, motoriset taidot, hahmotustaidot. ‱ Luova keksiminen ja halu ilmaista itseÀÀn sanoin, kuvin ja toiminnan muodossa.

Idealippaan jokaisessa vuodenaikakirjassa toistuvat samat otsikot, mutta uudet sisÀllöt

- Tutkitaan luontoa - Rakennetaan, muovataan ja askarrellaan - Kokataan ja leivotaan - Kuunnellaan satuja ja tarinoita - Pelataan ja leikitÀÀn - Tutkitaan ja pohditaan.

Avaimessa ohjataan kÀyttÀmÀÀn samoja perusmateriaaleja, kuten napit, nopat, pelikortit ja rakennuspalikat erilaisissa harjoituksissa ja leikeissÀ. Esimerkiksi helmet ovat hyvin monipuolinen vÀline, jota voidaan kÀyttÀÀ koruista laskuhelmiin tai taulujen tekemiseen. Avaimessa esitellÀÀn eri materiaalien monipuolista kÀyttöÀ. Myös tietokoneella harjoittelu kuuluu nykypÀivÀÀn. Kerromme vinkkejÀ, mistÀ osoitteista löytyy hyödyllisiÀ ja kehittÀviÀ harjoituksia ja pelejÀ.