(2)

Jallu: Jaloviinan ja paloviinan historia

E-Book


Jaloviina - leikattu konjakki - on ainutlaatuinen juoma maailmassa, sillÀ missÀÀn muualla ei valmisteta tai nautita konjakin ja viinan sekoitusta. Meille suomalaisille jaloviina on koko kansan konjakkia, legendaarinen juoma, jonka kulttimaine on kulkenut sotarintamilta kirjallisuuteen ja rock-konserttien takahuoneista laululyriikkaan. Jallusta on tullut osa maamme kulttuurihistoriaa.

Jallu - Jaloviinan ja paloviinan historia on asian vaatimalla vakavuudella kirjoitettu kirja juomasta, jota tarjottiin mm. jatkosodan rintamamiehille Mannerheimin 75-vuotispÀivÀn kunniaksi kesÀllÀ 1942. Jaloviinalla oli kuitenkin esikuvansa jo ennen kuin sitÀ alettiin valmistaa vuonna 1932.

Kirja esittelee Jaloviinan ja paloviinan historiaa 1800-luvulta tÀhÀn pÀivÀÀn saakka. Runsaasti kuvitettu, arkistolÀhteisiin, haastatteluihin ja tutkimuskirjallisuuteen perustuva teos on kattava tietopaketti, jollaista ei Suomessa ole aiemmin julkaistu.

Jallu on romanttisten reissumiesten ja rajujen rokkareiden juoma, jota nautitaan hyvÀssÀ seurassa, pilke silmÀkulmassa. Mutta kuinka siitÀ tuli sellainen? TÀhÀn kysymykseen vastaavat mm. Vexi Salmi, Jouni Hynynen ja Kaarle Viikate. Juoman avulla on kirjoitettu kirjoja, sitÀ nautitaan piiskaryyppynÀ takahuoneissa ja se juhlistaa tasalukuiset klaffihetket elokuvia tehdessÀ.

Jaloviina on myös oiva lisÀ erilaisissa drinkeissÀ ja ruuanlaitossa. Kirjassa esitellÀÀn menuja, joissa Jaloviina on oleellisessa osassa.