(0)

Jeg er ikke chef, men jeg skal lede

E-Book


Som uformel leder uden personaleansvar styrer man ofte projekter, organiserer samarbejder eller leder processer. Pludselig befinder man sig i en grÄzone mellem at vÊre leder og medarbejder. Det bryder med den traditionelle mÄde at tÊnke ledelse pÄ, og det stiller nogle krav til sÄvel den uformelle leder som dennes omgivelser. Men det stiller ogsÄ krav til organisationen og de formelle ledere i forhold til at uddelegere og koordinere opgaver, klÊde de uformelle ledere pÄ til opgaven og orientere organisationen ordentligt om forholdet.

For at opnÄ succes som uformel leder og komme i mÄl med sine projekter eller opgaver er der fem vigtige forhold, man skal vÊre opmÊrksom pÄ:

- Hvad der skal til for at opnÄ stÞrre indflydelse

- Hvordan man undgÄr, at alt hele tiden er til forhandling

- Hvordan man trÊder i karakter og leder bÄde opad, nedad og til siden

- Hvad der skal til for at opnÄ fÞlgeskab fra sine kolleger

- Hvorfor forventningsafstemning er helt afgĂžrende.

Uformelle lederroller som teamkoordinator, teamleder, projektleder og intern konsulent er stadig sÄ nye funktioner, at der i mange organisationer mangler klare beskrivelser af den enkeltes rolle, opgaver, ansvar og beslutningskompetencer. Det betyder langt hen ad vejen, at rollen som uformel leder bliver overladt til en lÞbende forhandling i organisationen.

Bogen viser, hvordan man undgÄr de vÊrste faldgruber i skiftet fra at vÊre kollega til at vÊre uformel leder. Den kommer ind pÄ emner som ledelsesmandatet, autoritet, magt og gennemslagskraft, forventningsafstemning, fÞlgeskab og motivation, ledelse opad, udad og nedad, feedback og kommunikation samt tidsadministration.

Bogen henvender sig bl.a. til:

- projektledere, der har svÊrt ved at fÄ sine kolleger til at levere det aftalte

- teamledere, der finder det udfordrende at lede sine kolleger i hverdagen

- teamkoordinatorer, som er usikre pÄ deres mandat.

Og selvom du hverken er formel eller uformel leder, er der god inspiration at hente i bogen, for vi bedriver alle ledelse i vores liv hver eneste dag.