(0)

Jord och gudar

E-Book


Sagt om boken:

För som alltid nĂ€r KĂŒchen tar sig an ett Ă€mne, gör hon det med mer Ă€n med bara intellektet. Hon ger sig hĂ€n Ă„t det med kropp och sjĂ€l. Hon absorberar det med sitt fulla kĂ€nsloregister, vĂ€nder och vrider pĂ„ det med sin svindlande associationsförmĂ„ga och borrar sig till botten av varje detalj med hela sin nyfikenhet och imponerande allmĂ€nbildning.

Svenska Dagbladet

En bok skriven i, och för, den dÀr sinnesstÀmningen dÀr tankarna fÄr flyga förbi, som moln pÄ himlen; Àn en filosof dÀr, Àn en poesirad dÀr. FrÄgor om mÀnniskans vÀsen och miljöförstöring fÄr samsas med brödbak och tvÀttstugor. Denna lÀtthet Àr förstÄs en konstruktion, inbakat i texten rör sig gedigen research.

Expressen

Maria KĂŒchen har en unik förmĂ„ga att binda samman djup lĂ€rdom med skarp samtidsanalys och sĂ€tta in detta i en litterĂ€rt njutbar historisk kontextualisering.

Barometern

LÀs boken om du vill uppleva en stilla stadsvandring genom tidens och jordens lager, ledsagad av en ovanligt pÄlÀst guide.

Tidningen Dagen

Maria KĂŒchen har en unik förmĂ„ga att binda samman djup lĂ€rdom med skarp samtidsanalys. /
 /en spĂ€nnande historisk vandringsfĂ€rd.

BorÄs Tidning

En fredagseftermiddag nĂ€r Maria KĂŒchen kommer hem har rörmontörer grĂ€vt en djup grop utanför hennes ytterdörr. I gropen upptĂ€cks ett skelett. Det visar sig att man har rĂ„kat hitta en tusen Ă„r gammal grav.

NÀr arkeologen gÄr för dagen tÀcks graven med en presenning. Maria kan inte sluta tÀnka pÄ den döda. I hennes fantasi stiger fiktiva gestalter ur det förflutna fram: den vÀlmÄende borgarhustrun Sigrid, den fattige munken Mikael och slutligen Àven mÀnniskan frÄn medeltidens början vars kvarlevor faktiskt ligger blottade i den öppna graven utanför hennes hem.

Jord och gudar utspelar sig under tre dagar i oktober: fredag, lördag, söndag. En lucka i tiden öppnar sig. Vilka har levt hÀr före oss?

Maria KĂŒchen avsöker jorden – myllan – ur bĂ„de ett existentiellt och biologiskt perspektiv: allt vi har och Ă€ter kommer ur jorden och allt liv hĂ€nger ihop.

I allt snabbare takt undergrÀver vi förutsÀttningarna för vÄr egen existens. Klimat och odlingsmarker Àr akut hotade. Jord och gudar Àr en meditation över det förflutna men ocksÄ en reflektion om vÄr framtid och planetens ekologiska kris.