(0)

Jos

E-Book


On kesÀ 1939. Ihmiset ovat jokapÀivÀisissÀ askareissaan, tulevaisuuteen luottaen. EletÀÀn turvallista arkea, hoidetaan kotitilaa, suunnitellaan tulevaisuutta ja oman kodin perustamista.

Kun veli valmistuu metsÀteknikoksi, Kerttu jÀrjestÀÀ sen kunniaksi elokuiset latotanssit. Huumaavassa kesÀillassa kaikki tuntuu olevan kohdillaan ja nuori lempikin leimahtaa.

KesÀ vaihtuu syksyksi. Kertun veljet saavat kutsun ylimÀÀrÀisiin harjoituksiin. Turvallinen arki jÀrkkyy. Sotaan ei silti uskota. KotivÀen saatellessa veljeksiÀ matkaan kukaan ei aavista, mitÀ loppuvuosi toisi tullessaan.

Salonen kuvaa kirjassaan yhden perheen kohtalon kesÀstÀ 1939 talvisodan syttymiseen ja saman vuoden jouluun. Tarinan pÀÀpaino on kotirintamalla vanhempien, vaimon, lapsen ja sisarusten ajatuksia ja pelkoja kuvaten.

Pienen lapsen nÀkökulma sotaan on kirjassa vahvasti mukana. Lapsen ajatusmaailma, vastaamattomat kysymykset, isÀn ikÀvÀ ja ahdistuksen pakeneminen hiihtoladulle tulevat esille liikuttavalla tavalla.

Tarinassa yhden perheen kohtalo laajenee kuvaamaan niitÀ lukemattomia perheitÀ ja koteja, jotka kokivat samat koettelemukset ja menetykset. Salonen kuvaa myös, miten sodat kokeneen sukupolven hiljainen tuska elÀÀ edelleen heidÀn jÀlkelÀisissÀÀn.

Kirja on kunnianosoitus kaikille heille, joiden ansiosta saamme juhlia 100-vuotiasta itsenÀistÀ Suomea vuonna 2017.

Timo Salonen on hyvinkÀÀlÀinen kirjailija, jonka esikoisteos Noppo Blues ilmestyi vuonna 2015 Karisto Oy:n kustantamana.