(225)

Juti: Timo Jutilan tarina

Hörbuch


Kirja on rehellinen ja suorapuheinen matka Jutin elÀmÀÀn, ei pelkÀstÀÀn jÀÀkiekkoilijana, vaan myös ihmisenÀ nimeltÀ Timo Jutila.

Timo Juhani Jutila (s.1963) on Suomen ensimmĂ€inen kaksinkertainen jÀÀkiekon maailmanmestari aikuisten tasolla. ”Juti” oli joukkueen kapteeni kun Suomi voitti ensimmĂ€isen jÀÀkiekon maailmanmestaruuden Tukholmassa kevÀÀllĂ€ 1995. Toisen maailmanmestaruuden Jutila saavutti Leijonien joukkueenjohtajana Slovakian MM-kisoissa 2011.

Mutta miten Jutista tuli Juti? Kirja kertoo Jutin matkan lapsuuden maisemista Tesomasta tÀhÀn pÀivÀÀn. VÀrikkÀÀstÀ puheestaan ja Tampereen murteestaan tunnettu Juti antaa palaa kirjassa eikÀ ujostele kipeimpiÀkÀÀn tarinoita uransa ja elÀmÀnsÀ varrelta.

MinkÀ johdosta Jutin seuraksi valikoitui Tappara eikÀ Ilves? Millaista oli aloittaa liigaura 16-vuotiaana legendaarisen Rauno Korven valmennuksessa?

Vuodet ulkomailla NHL:ssÀ, farmissa, Luulajassa, BernissÀ opettivat Jutia ihmisenÀ, mutta kuka olikaan se pelaaja joka antoi Jutille kunnolla turpaan lyhyeksi jÀÀneellÀ NHL-uralla?

Leijona-uralta komein saavutus ja ”nevö forget” oli tietysti 95 MM-kulta, mutta paljon muutakin mahtuu mukaan.

Jos riitti tapahtumia pelaajauralla. niin vÀrikynÀÀ ei ole tarvinnut kÀyttÀÀ peliuran jÀlkeenkÀÀn.

MTV:n Hockey Night toi Jutin kotisohville heti pelaajauran jÀlkeen. MistÀ saivat alkunsa ylÀmummot, vantaimerit ja bluulainit?

Myös Leijonien joukkueenjohtajakaudella sattui ja tapahtui. MitkÀ tapahtumat johtivat Raimo Summasen eroon syksyllÀ 2004, mitÀ oikeasti sanottiin? Nuuskakohu Vancouverissa sai jÀÀkiekkovÀen pillastumaan, eikÀ kotiinpaluu Bratislavastakaan mennyt nilkkatulehduksineen ihan putkeen. Puhumattakaan Sotshin olympiakisoista, joissa ministeri ArhinmÀkikin oli juhlatuulella.

Jutin tarinat viihdyttÀvÀt, mutta millainen ihminen löytyy niiden takaa? MitÀ Juti ajattelee kaikesta hÀrdellistÀ, joka hÀnen ympÀrillÀÀn on ollut? Kokeeko hÀn saaneensa sen arvostuksen, jonka hÀn ansaitsee? Pilkkakirveet ovat lyöneet myös lujaa - mitÀ hÀn ajattelee tÀstÀ?

Mika Saukkonen on MTV:n urheilutoimittaja. Saukkonen aloitti 90-luvun puolivÀlissÀ silloisessa tulosruudussa ja on kanavan pitkÀaikaisin urheilutoimittaja ja -ankkuri. Saukkonen ja Jutila tulivat yhdessÀ tunnetuiksi MTV:n Hockey Night ohjelmassa, jossa he esiintyivÀt useiden vuosien ajan. Kukapa ei muistaisi oransseja takkeja.